tirsdag 5. mai 2009

Gravmyrt: Pene blomster, men ...

Foto: Kow d.e. 020509 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Gravmyrt har vakre blomster, men sprer seg uhemmet.

Når man tar i bruk en ny tomt og skal lage hage "i en fei", er man ofte ikke så nøye på plantevalget.
Det viktigste er at det blir planter i bedene og blomster som man kan glede seg over.
Derfor fikk gravmyrten innpass på steder i vår hage for 25 år siden, hvor den ideelt sett ikke burde vært.
Slik "skjødesløshet" kan straffe seg.
Man bør være nøye med hvor man setter hva.
I Norsk Hageleksikon blir gravmyrt (Apocynaceae) presentert som lite herdig i vårt klima, men det gjelder i alle fall ikke den varieteten vi har. Trolig er det Vinca Minor, eller Vanlig gravmyrt. Den klarer seg tydeligvis under alle forhold.
Vinterdekking er anbefalt, men det har den aldri fått hos oss, og det har gått svært så bra.
Men så bor vi altså ved Oslofjorden.
Skjønt barfrosten kan vel være like hard her som mange steder i innlandet. I alle fall i følge gradestokken.
Problemet med gravmyrt er at den sprer seg så ut over alle grenser ved hjelp av rotdannende stengler.
Den er lett å rive opp, men kommer igjen og fortrenger nesten alt annet hvis den får holde på.
Spesielt inne i mellom buskroser, rose- og ulvespirea og andre steder hvor det er vanskelig for "gartneren" å komme til, overtar den raskt hegemoniet.
Vår gravmyrt kommer fra barndomshjemmet til min kone hvor de hadde en del gamle kulturplanter som i sin tur kom fra hagen til hennes besteforeldre.
Hennes bestefar var fetter av en av mine oldefedre så planta har blitt i familien, kan man si.

3 kommentarer:

Trine sa...

At Gravmyrten skal trenge vinterdekking har jeg vanskelig for å forstå. Hos meg vokser den også i store mengder, uten noen form for beskyttelse, eller ekstra stell. Stedvis er den for så vidt grei nok, men jeg skal nok røske vekk en del av den, fra steder hvor den kan fordrive andre og mer "verdifulle" planter.

winther sa...

I en hagesenterreklame som jeg mottok sammen med dagens avis, er det tilbud på gravmyrt (Vinca minor). Den koster nå bare 100 kroner - eller kr 99,90 for å være nøyaktig. Jeg røsker som du, vekk det overflødige og kjører det på kommunens "returplass" for hageavfall for å være sikker på at komposten min ikke blir et gravmyrtbed. Det er ikke få planter a kr 99,90 som jeg kvitter meg med i løpet av en sesong. Kanskje du og jeg og andre garvmyrteiere skulle begynne å selge?

Anonym sa...

Gravmyrt er nydelig når den blomstrer og holder virkelig alt annet ugress på avstand. Det er kanskje nettopp på steder gartneren ikke kommer til den burde plantes, fin i skråninger og på naturtomter. Fin for den som ønsker en lettstelt hage. Personlig har jeg ikke hatt problemer med at den hindrer andre planter i å vokse. Jeg opplever den som riktig hardfør, har opplevd beintøffe vintere med temperaturer ned mot -30. Jeg bruker gravmyrt som bunndekker rundt stauder og liljer, dette fungerer kjempeflott:-) Alltid grønt og null ugress!!! Bare for å bringe noe positivt inn i denne tråden....