mandag 4. mai 2009

Grevlingen herjer

Foto: Kow d.e. 040509 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Dette synet møtte oss i dag tidlig. Grevlingen har endevendt plenen i løpet av natta.

Det er ingen små "rifter" i plenen det dreier seg om. Noen av hullene er minst 10 cm dype.

Noen morgener er verre å våkne til enn andre.
F. eks. når man ser ut på hagen og plenen som er frodigere og grønnere enn på flere år, og ser at grevlingen har vært der og endevendt den i løpet av nattetimene.
Det er ikke første gang.
Tvert imot så har det vært en tradisjon gjennom flere år, men i fjor ble noen av skadevolderne i området "tatt ut", som det kalles, og vi hadde forhåpninger om å bli spart for slike ødeleggelser i år.
Men nei.
Noen "eksperter" mener at grevlingen leter etter oldenborrelarver i plenen, men hvor sannsynlig er det at det finnes slike larver der flere år i trekk?
Etter at grevlingen har vært og forsynt seg gang på gang gjennom flere år?
Hva annet er det som trekker på akkurat vår plen?
Skjønt naboene blir ikke spart de heller.
Det skal være to større grevlinghi med flere individer i hver på to sider ikke altfor langt fra vår hage.
Vi antar at unger og ungdyr følger de eldre og lærer hvor det skal graves.
Nye generasjoner er m.a.o. trolig opplært til å vandalisere vår plen som en naturlig del av sin matauk.
Vi har forsøkt å stenge av.
Vi har lagt ut gjenstander på plenen for å vanskeliggjøre adgang og graving.
Ingen ting nytter.
Er det noen der ute som har probate hjelpemidler?

5 kommentarer:

Villrose sa...

A propos ekorn: Kunne gledelig konstatere at "vårt" ekorn, som tilsynelatende har vært ensom et par år har fått selskap :-)

Vet jo ikke hvilket slektskap, eller om om det tidligere har vært to som har kommet til foringsplassen hver sin gang, mens den andre har passet barn? Men hyggelig å se to, er det likevel.

Grevlinger har heldigvis bare passert hagen...

Anonym sa...

Dette så da ille ut. Det er grevling i nærheten her også, men sånt som dette har jeg aldri sett.
Kan desverre ikke gi noe godt råd om hvordan få slutt på dette "røveriet".
Spiser ikke grevlingen snegler også?
Om ikke annet, du får nå luftet plena ihvertfall;-)

Mariann sa...

Så trasig å bli møtt av et sånt syn når man kommer ut, forstår at du blir fortvilet og irritert. Vi har ikke grevling her så jeg kan desverre ikke hjelpe med råd.

Mari Anne sa...

Jeg føler så med dere. Har selv hatt besøk av grevling. Den forsynte seg av hønseforet. Det var forsåvidt bare irriterende til den begynte med å forsyne seg av hønene. Vi har heldigvis en nabo med jaktglad sønn. Ingen har hørt eller sett grevlingen etter at han ble tipset om saken.

winther sa...

Til Villrose: Jeg har lånt Norges Dyr, bind 1 og bindet "Gnagere" i serien Verdens Dyr og lest om ekornet. Sannsynligheten for at "far" passer barna, eller leter etter mat til dem, er nok minimal etter det vitenskapen kan fortelle. Han befrukter hunnen - og stikker av når han har sikret at genene hans går videre til en ny generasjon. Slabbedask.

Til Anonym: Jo, den spiser snegler - også iberiasniler får vi håpe. Det er en beskjeden "betaling" for ødeleggelsene. Ja, lufting av plenen er bra. Jeg prøver også å se det galgenhumoristiske i situasjonen. Problemet er at jeg har luftet plenen på denne måten i flere år nå. Jeg har trolig tilbrakt flere timer med å reparere ødeleggelser enn jeg har tilbrakt timer på hvile- og utsiktskrakken like ved.

Til Mariann: Mange idylliserer det å ha grevling i hagen. Dere er heldige som er spart for det - enn så lenge. Den utvider utbredelsesområdet og øker i antall.

Til Mari Anne "Helt på jordet": Kort prosess er dessverre det eneste som hjelper. Stengsler og avskrekkende midler bare "ler" den av. Man kunne ønske seg en "god nabo".