mandag 19. oktober 2009

Bergknapp

Foto: Kow d.e. 131009 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Bergknapp er sammen med asters blomsterinnslaget i høsthagen.

Sedum (Crassulaceae) - eller Bergknapp som disse plantene heter på norsk - utgjør sammen med ulike astersvarieteter blomsterinnslaget i vår høsthage.
Bergknapp blomstrer til frosten kommer, hevder bokserien "Alt om hagen" (norsk utgave: Allers familiejournal, 1990), men våre planter tåler mer enn som så.
De står like fine etter flere frostnetter. Både i år og i mange år tidligere.
Til og med de tjukke bladene, som vel inneholder en god del vann, trosser naturens lover og er friske og "sprøde", og ikke myke som de vel ville vært hvis vannet i bladene hadde frosset og sprengt i stykker celleveggene.
Man skulle nesten tro at de - i likhet med en del andre planter - produserer "frostvæske" som hjelper dem til å stå i mot ikke altfor kraftige kuldeangrep.
Selv etter at de har måttet gi tapt, er bergknapplantene dekorative.
Da tørker de smått om senn og pynter fortsatt opp. Gjerne helt til våren, hvis snøforholdene er gunstige, og de ikke blir brukket ned.
Norsk Hageleksikon beskriver mange ulike arter bergknapplanter - både krypende og høyere, men ingen beskrivelse passer helt på den varieteten vi har. Om det er en Sedum spectabile eller en annen plante vet vi derfor ikke.
Hvis noen vet etter å ha sett bildet, hører vi gjerne om det.

Ingen kommentarer: