tirsdag 17. august 2010

Planter, men ikke reddiker

Foto: Kow d.e. 07082010 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Her er hva frøpakka fra Hammenhögs lover.

Og her ...

... og her er det sørgelige resultatet. NB: Jeg skylder ikke på frøet. Det er nok "gartneren" som har vist sin ukyndighet. Men hva er forklaringen?

Vi har dyrket reddiker tidligere. Både på samme sted og andre steder. De er blitt store og fine.
Men de siste årene er det ikke blitt noe av dem. Få har rukket å vokse opp. Og de som har overlevd, har ikke "klumpet" eller "knutet" seg.
At plantene har forsvunnet, har vi gitt snilene - og delvis fluene - skylda for. Og at plantene ikke har "bulet ut" nedentil, har vi tilskrevet det harde jordsmonnet.
I år fjernet vi derfor de øverste 10 centimeterne av den leireholdige jorda og fylte på en blanding av hjemmelaget kompost - som har ligget i en haug i nabobedet og godgjort seg siden i fjor - innkjøpt plantejord og noen "dæsjer" med innkjøpt kugjødsel i sekk fra Bauhaus.
Dessuten strødde vi ut Ferramol for å unngå at sneglene spiste spirene.

Spist likevel
I hvilken grad snegle- og snilebekjempelsen virket, er jeg usikker på.
Plantene vokste opp. Både reddik, pastinakk - og rødgrønn og "hvit" mangold.
Men pastinakkplantene er det etter hvert ikke mange igjen av. De er blitt mat. For ubudne gjester. Som hagesnegler med hus, små, grå sniler - og iberiaskogsniler.
Mat er også enkelte av de rødgrønne mangoldplantene blitt. Men her står brorparten igjen.
Da snilene ikke var borte etter første behandling, gjentok jeg Ferramolbehandlingen i midten av juli. Men planter blir ennå spist. Så noen sniler er tydeligvis fortsatt aktive.
Enkelte - både store og små - har jeg funnet og klipt i to. Andre har åpenbart sluppet unna røvertoktet med livet i behold.
De har ikke gått og gjemt seg for å dø, slik teksten på Ferramolpakka lover.

Bare "gras"
Jeg sådde to sorter reddiker. En rest fra en åpnet pakke, og noe fra en uåpnet Hammenhögs-pakke med bilde av flotte reddiker på.
Begge reagerte likt. De spirte. Det grønne grodde bra. Men under jorda skjedde det lite.
Heller ikke pastinakkplantene har "knutet" seg og satt røtter.
Jeg skylder ikke på frøene.
Men hva gjør "gartneren" feil?
Det gikk jo bra før om årene. Om enn ikke i fjor.
Da tok jo fluene og snilene alt sammen.
I år hadde vi visse forventninger om en bedring.
Men ble skuffet.

2 kommentarer:

Blomsterguri sa...

Uff da - snegler er ikke noe greit. Jeg husker jeg sådde reddiker i melkekartonger et år - vanlig blomsterjord, og passelig med vanning. Ikke noe ekstra med gjødsel. Det ble fine reddiker av det :-)

winther sa...

Med de dårlige erfaringene jeg har fra de to-tre siste årene, tror jeg nesten at jeg får følge din "oppskrift" og så i kartonger neste gang.
Ellers "misunner" jeg deg den fine hestemynten som jeg fant bilde av på bloggen din. De siste jeg anskaffet, ser ut til å være ovegrodd av bjørnebær, kuletistel, reinfann, peoner og andre selvsådde, ustyrlige planter i staudebedet.