torsdag 5. august 2010

Hvor får vi tak i syre?

"Hjemmets store grønnsakbok" omtaler syre. Forøvrig er litteraturen sparsommelig. Oppslag på internett får man lite ut av.

Forsøket på å dyrke engsyre i kjøkkenhagen falt ikke heldig ut.
Kanskje var ikke jorda sur nok. Kanskje var det andre grunner.
Som tidligere beskrevet, vokser den på et hjørne av plenen. Vi har den derfor tilgjengelig. Men bladene er små - og relativt få.

Hagesyre
Vi skulle derfor gjerne hatt hagesyre. Som vi kunne laget et surjordsbed til i kjøkkenhagen. Men hvor får vi tak i det?
Hagesyre går under forskjellige latiske navn. Enkelte steder heter hagesyre rumex patientia. Andre steder rumex acetosa. Enkelte steder tillagt varietetsbetegnelsen hortensis. Svenskene bruker navnet rumex rugosus på det de kaller trädgårdssyra.
Om navnemangfoldet skyldes at det dreier seg om ulike arter - eller om det skyldes ren navneforvirring - er jeg usikker på. Heller ikke vet jeg om eventuelle forskjellige "artene" har ulike egenskaper. Og krever forskjelllige vekstvilkår.
Jeg vet imidlertid at hagesyre og fransk syre (rumex scutatus) er forskjellige. Den siste skal ha mildere smak, men saftigere blader. (Hjemmets store grønnsakbok, Hjemmets Bokforlag, 1978)

NM i kokkekunst
Som sagt: Hvor får man tak i hagesyre - eller fransk syre - i form av planter eller frø?
Det er flere enn meg som lurer på dette.
En kokk som skal delta i NM i kokkekunst i september, har laget en meny hvor syre inngår. Han lurer derfor på hvor han kan få tak i hagesyre her i landet. Han har erfaringer med urten fra Danmark. Følg lenken ovenfor og se kommentarene.
For å hjelpe denne kokken - og for å sikre meg hagesyre, eller fransk syre i kjøkkenhagen i årene som kommer - håper jeg at noen hjelpe meg med opplysninger om hvor slik syre kan skaffes. Som frø. Eller planter.
Eller i form av høstede blader til bruk i matlagingen.

Mangelfullt på nettet
Hvis noen noen nå skulle falle på å tenke at det kan man finne på internett, så må jeg dessverre konstatere at opplysningene der er få. Og lite opplysende.
Noen oppslagsord leder til rene leksikalske beskrivelser, og noen til steder hvor syre nevnes i forbifarten.
Jeg må derfor be om hjelp.
Og skal vi kunne hjelpe kokken som forbereder seg til NM, bør det ikke ta for lang tid.
Hvem tar utfordringen?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hm. Her er syre ugress i plenen, så det holder - og veldig mye i forskjellige former ute i skogen.. Typisk "furuplante" kanskje, litt sur. Har hauger her hvis du vil ha en ugressbit....

Hilsen Mona O.

Anonym sa...

En mulighet er å finne en velsmakende syreplante i naturen, samle inn frøene og plante fra dem? Disse plantene er jo som Mona sier meget utbredt i Norge. Rumex acetosa er forøvrig det korrekte navnet på det vi kaller "engsyre", men det finnes jo flere varianter.
Lykke til, liker bloggen din!

Hilsen Nelly