søndag 13. november 2011

Stevia

Foto: Kow d.e. 13112011 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Stevia er søtere enn sukker og sunnere enn både sukker og kunstig søtstoff, men båndlagt med uforklarlige bruksbegrensninger.

Stevia er en fantastisk plante.
Noen vil ha det til at den er 300 ganger søtere enn rør- eller roe-sukker.
Andre nøyer seg med å påstå at den er 100 ganger søtere.
Hvor mye søtere den egentlig er, er likegyldig.
Den er meget søt.
Og har - etter sigende! - ikke de skadelige bivirkningene som sukker har.

Stevia i gave
Når vinteren nærmer seg, og hagesentrene har utsalg, kjører jeg gjerne innom.
For å se om jeg kan finne noe jeg kan bruke.
Hagesenteret på vegen mellom Drøbak og Ås, var i ferd med å lukke for vinteren.
Jeg fant ikke stauder jeg ikke hadde fra før, men innehaveren forærte meg en Stevia.
Det var en gave jeg mottok med takk.

"Plastikksukker"
Jeg har diabetes.
"Gammelmannsdiabetes" som den ofte kalles - altså diabetes 2.
Jeg bruker medisiner, men skal likevel helst ikke ha sukker.
Jeg anvender derfor kunstig søtningsstoff - eller "plastikksukker" som min kone med en viss undertone kaller det.
Nå kan jeg erstatte noe av søtstoffet med stevia.

"Stuegris"
Stevia er en flerårig urt, men overlever trolig ikke en vinter ute i vårt klima.
I følge dem som har greie på sånt, trives planta best innendørs.
"Manndomsprøven" nå blir likevel å holde planta i live vinteren over.
Og - om mulig - å skape flere planter ved hjelp av stiklinger.
Den planta jeg fikk, har et par lovende sideskudd.
Det skal bli spennende å se om jeg får dem til å slå rot.

Vann og mer jord
"Morplanta" har jeg pottet om i dag.
Den hadde massevis av lyse, friske, fine røtter som fulgte pottekanten på jakt etter næring.
Den setter nok pris på å ha fått ny jord, så vel under som på sidene.
Å nå gjelder det å holde den fuktig.
Stevia skal ikke tørke ut.
Da jeg fikk den, var den imidlertid temmelig tørr.
La oss håpe at ingen uopprettelig skade er skjedd.
Det skal bli spennende å følge den videre utviklingen.
Og: Å finne nye måter å anvende Stevia-bladene på i matlagingen.

4 kommentarer:

Laila Nørve sa...

Dette er kjempespennende! Har kjent til planten en stund, men har ikke greid å få tak i den. Hvis den skulle vokse noe voldsomt, så stiller jeg meg først i køen av stiklingsmottakere. Hold oss hagevenner fortløpende underrettet om hvordan det går med "søtnosen"!

Laila Nørve, Drøbak

winther sa...

Jeg skal ha deg i tankene hvis håpet om stiklinger innfris, Laila.

Anonym sa...

Fint, da venter jeg - det er jeg flink til! Jeg har fattet interesse for bloggen din, og har i dag bladd meg gjennom hele 2008 - med ambisjon om å komme gjennom hele til slutt.
Synes du har en tiltalende layout og en spennende hage.
Så et innlegg om Legebetonie (jeg kaller den Prydsvinerot). Den liker jeg godt, men den har ikke vist trivsel hos meg. Siden du muligens har overskudd på den, og siden jeg er ute og tigger planter for tiden, kan jeg tenke meg en rot eller to til våren.

Laila Nørve

winther sa...

Prydsvinerot skal bli. La meg høre fra deg til våren. Det er jo ikke lange vegen, så dette skal la seg ordne.