tirsdag 19. juni 2018

Deilige, spenstige, friske reddiker


Foto: Kow d. e. 17. juni 2018© Klikk på bildene for å se større versjon

Reddikene kom velberget gjennom tørkeperioden takket være daglig vanning. Bladverket er frodig ...



... men det er også fine røtter som vi dessverre er flere om å sette pris på.

Sommerens første avling med reddiker ble over all forventning god.
Reddikene "klumpet" seg slik de skulle.
Og de smaker stramt og godt.
Dessuten skal reddiker være særdeles helsebringende.

Fin avling
Vellykket reddikdyrking er ingen selvfølge hos oss.
Familiens gartner har fler enn en gang opplevd at reddikene han har dyrket, likner mer på fyrstikker enn på reddiker.
Men i år prøvde han en ny teknikk.
I stedet for å strø frøene utover, "plantet" han ett og ett frø med god avstand og omlag to centimeter dypt.
Det hjalp.
I år består avling nummer 1 av flere runde, fine reddiker enn fyrstikktynne planter som ikke har forstått hvordan en reddik skal se ut.

Skarpe og gode
Og reddikene har god, skarp smak.
Det er overraskende.
Så mye vann som de har fått, skulle en kanskje tro at de ville bli vasne og smakløse, men nei.
De smaker akkurat som en god reddik skal: Sterkt og friskt!
Riktig gode er de.


De små grå stjeler av lasset
Og det er det flere som syns.
Dessverre.
Brune, store sniler har vi, så vidt vi skjønner, ikke lenger i vår hage.
Det er i alle fall lenge siden vi har sett noen.
Men hagesniler med hus, samt den vesle grå varianten, har vi legio av.
De "små grå" fråtser i reddikene som vi skulle hatt på ostesmørbrødet og i salatbollen.
Noen gnager bare litt i overflaten.
Men andre går grundig til verks og gnager dype hull i det, hvite friske "reddikkjøttet" slik at reddiken nærmest blir uthulet.
Merkelig at de små dyrene tåler så mye av den sterke kosten.

Reddes det som reddes kan
Nå skal vi høste reddikene fra første dyrkingsomgang.
Deretter sår - eller kanskje vi heller får kalle det "planter - vi en ny omgang med god avstand og godt forankret i jorda.
Er vi heldige kan vi oppleve at både en og to avlinger til kan høstes før sommeren er omme.
Vi krysser fingrene og håper det beste.
For friske reddiker er en delikatesse.
Det syns vi - og det syns snilene.

Ingen kommentarer: