mandag 4. oktober 2021

Sibirlønn

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
    Klikk på bildene og se større versjon!   

Den vesle, uanselige planta ved rota av gullbuska, har vokst seg til ei lita, fin buske med vakkert løv og fargerike "neser".
 

Sibirlønn har fine høstfarger - og en masse "nese"-formede frø som bare venter på å bli tatt av vinden og finne jord å spire i.

 
Sibirlønn (Acer tataricum; trolig subsp. ginnala) fins i en hage nær oss. Nå har vi fått den også.
 
Det vil si: Vi har hatt den en stund.
 
Den vokste for noen år siden opp i hekken mot naboen og ble et omlag 3 meter høyt tre med omfangsrik krone. 

Etter som den vokste på vår side av tomtedelet, skar vi den ned for at den ikke skulle bli for stor og uhåndterlig, og for at den ikke skulle forsøple naboens gårdsplass som greinene strakte seg inn over.
 
Men planta i hekken var ikke den eneste.  

I staudebedet - og tett oppi den store forsythiabuska som stadig prøver å utvide sitt territorium - vokste det opp en buske som helte seg ut over innkjørselen for å få lys og luft.
 
Selv om den åpenbart representerer en fare for uhemmet spredning av frø i hagen, har "familiens gartner" latt den stå. Han syns den er dekorativ - og interessant. Han har derfor trimmet den på siden mot innkjørselen og planlagt å binde den til en stolpe for å rette den opp.

Det fins en art sibirlønn ( Acer tatáricum ssp. gínnala semenóvii) som ikke skal bli mer enn ca. 3 meter høy. 
 
Hvis "familiens gartner" kan holde vårt eksemplar på denne høyden, eller litt lavere, vil den ikke sjenere utsikten til fjorden for naboene bak oss.

Fordi den har stor formeringsevne, og vokser på alle slags underlag , kan sibirlønn virke robust. Men det er en vekst som lett blir utsatt for meldugg i tørrværsperioder.

Vi har ikke sett tegn til meldugg på de to store plantene - dvs. den vi felte og den vi har tatt vare på - eller på de 4-5 småplantene som stikker opp på ulike steder i hagen.

Men vi har hatt meldugg på en clematis og på honningknoppurt.

Meldugg er en plagsom sopp som kan ødelegge mye i hagen.

Skulle sibirlønnbuska pådra seg meldugg, vil den derfor bli fjernet. Prompte!

Men foreløpig står den trygt med sitt fargerike bladverk og pynter opp i en hage som bærer tydelige merker etter de siste dagenes voldsomme vær med kraftig regn og vind.

Ingen kommentarer: