onsdag 6. oktober 2021

Hva gjør vi med umodne tomater?

 
  
  Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
     Klikk på bildene og se større versjon!

Noen av de grønne tomatene er blitt til chutney...
 

... andre henger rundt omkring på kjøkkenveggen og i kjøkkenlampa...
 
 

... atter andre ligger til modning sammen med modne tomater og et eple i en skål på kjøkkenbordet ...



 ... mens noen er pakket i avispapir sammen med to epler.
 
 
I slutten av april sådde vi tomatplanter med frø fra norske tomater som vi hadde på kjøkkenbenken. Det ble mange planter.

Et par planter har tilbrakt sommeren på verandaen. Resten har stått i plastdunker på terrassen.

Det blåser en del på våre kanter. Vinden står rett inn fra fjorden. 
 
Noen planter har vi derfor satt i le inntil hekken, og de fleste har vi satt hjørnet mellom utepeisen og leveggen som tar av for nordavinden.

Noen tomater og masse kart
Plantene har klart seg bra, og har dannet en masse tomatkart. Noen er blitt modne. Andre er blitt orange og halvmodne. Og veldig mange har bare nådd kartstadiet uten sjanse til å bli modne på plantene.

Disse har vi nå tatt inn. Og plantene er klipt ned og lagt i komposten.

Men hva gjør man med alle de grønne, umodne tomatene?

Chutney
En del av de minste og "grønneste" har "Familiens gartner" lagd chutney av.

Han har skåret tomatene i biter og kokt dem i litt vann tilsatt epleeddik og rødvinseddik, sammen med renskårne biter fra to epler, en liten orange papirika og en halv noe større paprika samt litt finskåret gul løk. Chutneyen har han søtet etter sin egen smak med hvitt sukker, brunt sukker og hønning.

Diverse metoder
Men alle de grønne tomatkartene ble ikke til chutney. Det var de for mange til. Og "familiens gartner" ville gjerne se om det var mulig å modne noen av dem innendørs.

Noen som var begynt og modnes og hadde fått litt farge, ble lagt sammen med innkjøpte, fullmodne tomater og et eple.

Noen ble hengt i lampa over kjøkkenbordet, og på kjøkkenveggen, og atter andre ble pakket inn i avispapir sammen med to epler. 
 
Og en avklipt kvist med flere greiner med tomater på, står i vann i en vase på kjøkkenbordet under  hengelampa som trolig gir noe varme til omgivelsene.

Velbrukt metode
Å henge tomatkart til modning på avklipte greiner, er en gammel og velbrukt metode som "familiens gartner" husker fra sitt eget barndomshjem. Men så vidt han kan erindre, ble kartene mye raskere modne på hans barndoms kjøkken hvor de hang på en snor over magasinkomfyren eller lå på et fat på benken.

Etter bortimot to uker på kjøkkenveggen er det lite rødming å spore hos de fleste av de tomatene vi har hengt opp. 

Men de blir hengende. Vi gir ikke opp.

Etylengass
Epler utskiller etylengass som bidrar til at frukt og grønnsaker modner. 

"Familiens gartner" har derfor lagt et eple sammen med tomatene som ligger i en skål på kjøkkenbordet til modning.

Han har også pakket tomatkart inn i avispapir sammen med to epler. Innpakningen er ment å skulle sikre at etylengassen fra eplene blir værende sammen med tomatkartene og bidrar til en sikrere og raskere modning. Om metoden har noe for seg, gjenstår å se.

Mer chutney?
Skulle noen av modningsforsøkene feile fullstendig, kan det nok hende at "familiens gartner" lager mer chutney.

Den han har laget er god - og anvendelig. Den passer utmerket til kjøttretter - og sikkert også til fisk.
 
"Familiens gartner" satt en gang i styret for en folkehøyskole. Der brukte elevene syltetøy oppe på osten på brødskiva.

"Familiens gartner" ser ikke bort fra at slik chutney som han har lagd, kan passe bra sammen med litt skarpe oster og med muggoster.

Det er forsøket verdt, som han pleier å si.
 
Verandaen
Tomatplantene i urna på verandaen er fortsatt inntakte. Det vil si: De litt store, runde tomatkartene som hang på den ene planta, er tatt inn. Men de mange klasetomatkartene på de andre plantene befinner seg fortsatt på plantene utendørs.

Plantene står relativt lunt i hjørnet mot innveggen, og "familiens gartner" vil gjerne se hvem som modner først. Blir de kartene som er tatt inn? Eller blir det de som fortsatt henger på morplanta i friluft? 
 
Eller blir det ingen av dem?

Vil de alle til sjuende og sist bli til chutney alle sammen?

Det er han spent på!
 

Ingen kommentarer: