torsdag 7. april 2022

Krydderkarse - en forsmak på våren

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2022 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Krydderkarse er godt og sunt og spirer villig. Man kan nesten "se at den vokser". Det brune er ikke frø som ikke har spirt. Det er frøskall.

Vi dyrker karse i et askebeger. På et underlag av bomull som vi fukter godt, sår vi karsefrø. 
 
Vi sår ganske tett. Erfaringsmessig er spireprosenten så godt som 100 prosent. Resultatet er en tettvokst tuste av velsmakende grønt, som vi setter på frokostbordet.

Når frøene skal spire, og plantene skal vokse, bør de stå lyst. Og ikke altfor kaldt.
 
Vokser fort
Allerede etter en dags tid begynner frøene å vise tegn til liv. Etter et par dager begynner stilkene å rette seg opp, og deretter vokser grønne planter med sterk, litt ram, men god smak fram og fyller "minidrivhuset" med godt grønt til brødskiva.
 
Kan brukes til det meste
Vi bruker krydderkarse på brødet sammen med tomat. Men det er selvfølgelig ingen regler for hvordan man bruker karse. Den bruker man som man lyster. På frøposen slås det fast at karse "brukes som pålegg". Jeg vil heller si: Karse bruker man akkurat slik man selv bestemmer. Her er det fritt fram.
 
Bruk røttene også!
Noen klipper av karsestilkene og bruker kun stilken og bladet, men lar røttene bli igjen. Det er synd, og helt unødvendig, for røttene er akkurat like velsmakende som resten av planta.
 
 Dyrker man i jord, er røttene kanskje ikke så fristende. Men vi dyrker i bomull. Da blir røttene like rene som stilken og bladene - og ikke noe av den deilige smaken går til spille.
 
Vann godt
Når vi har brukt hele avlingen, snur vi vekstmediet - altså bomulsbunnen - og sår på ny. Det er helt unødvendig å lage nytt vekstmedium. Vi snur og sår på nytt flere ganger.
 
Det er imidlertid en ting en krydderkarsedyrker må passe på: Bomullsbunnen må ikke bli tørr! Den må holdes våt - hele tiden. Det er bedre at den er for våt, enn at den er litt for tørr.
 
På en tørr bunn kneler plantene ganske fort, og river man løs planter fra en tørr bunn, blir gjerne rota sittende igjen, og da mister man mye av den gode kryddersmaken. Her kan man trygt si: Alt skal med!
 
Mens vi venter
Krydderkarse er egentlig et lite mirakel.
 
For en utålmodig hageentusiast virker den som en liten forsmak på våren.
 
Og grønt er sunt. Og i dette tilfellet, godt. 
 
Så hvorfor ikke prøve?
 
Vår anbefaling er uforbeholden.

Ingen kommentarer: