torsdag 28. april 2022

Venter på å komme ut

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2022 ©
Klikk på bildene for å se større versjon
 
Dronning Ingerid-pelargoniene har stått i et varmt rom i hele vinter og var blitt omfangsrike. Nå er de skåret tilbake og venter på å komme ut i frisk luft og lys.
 
 
Planta til høyre er beskåret. De øvrige venter på tur. Foreløpig trives de innendørs i lyset fra vinduet.
 
Vi har mange pelargoniumplanter. 

Noen har overvintret innendørs i relativt varme rom. F.eks. i gjesterommet og i biblioteket. 

I gjesterommet er det varmekabler som holder temperaturen på 15-16 grader vinteren igjennom.

I biblioteket som har vegg mot garasjen, kan temperaturen på riktig kalde dager og netter komme ned i 12-13 grader. Til gjengjeld blir det godt og varmt der når vi fyrer i vedovnen. Plantene der opplever derfor store svingninger i temperaturen vinteren igjennom.

Det ser de imidlertid ikke ut til å mislike. De er frodige, og de blomstrer og viser alle mulige tegn på trivsel.
 
Mørkt og kjølig
De fleste pelargoniene overvintrer imidlertid i vedskjulet. De får vann fra tid til annen, men har det relativt mørkt i flere måneder for det kommer sparsomt med lys inn gjennom de to delvis tildekte kjellervinduene i dette rommet. Temperaturen ligger ofte i underkant av 10 grader.

Disse pelargoniene holder seg grønne vinteren igjennom, men står stort sett på "stedet hvil". I mars og april streker de seg imidlertid mot det beskjedne lyset som de aner høyt oppe på veggen. Tilveksten blir relativt fargeløs, vassen og svak.
 
Når de kommer ut i friluft, bukker de svake, gule stenglene gjerne under. Men i de aller fleste tilfelle, kommer det nye skudd. I løpet av sommeren vokser det fram frodige planter som erfaringsmessig  blomstrer rikt.

Dårlig med herding nå
Tidligere - da "familiens gartner" var yngre og orket mer - ble alle pelargoniene båret ut om morgenen og inn igjen om kvelden i en ukes eller 14 dagers tid. Slik ble de herdet og forberedt på livet utendørs.

Fortsatt får noen en tilvenningstid utendørs, men nå må de fleste vente med å komme ut til nattetemperaturen - og været forøvrig - tillater det. Det betyr at plantene fortsatt må stå inne på solvarme dager dersom man ikke kan være sikker på at natta ikke vil bli for kald.

Nå venter nok imidlertid pelargoniene på å komme ut for å begynne utelivet. 
 
Noen ut før andre
Om to dager er det 1. mai.
Første uka i mai bør noen av pelargoniene begynne å venne seg til utelivet. Det gjelder både dronning Ingerid-varianten og de med røde blomster. 
 
Men for sikkerhets skyld venter vi med noen. For mai måned er ikke til å stole på. Selv om vi bor i Drøbak som er for en sørlandsby å regne. Vi har opplevd snø på 17. mai. Så været er variabelt og mangfoldig her på våre kanter.

En urne med en rødblomstende pelargonium har vi forresten satt ut for noen dager siden. Den strutter ikke, men henger litt med bladene. Elers ser det ikke ut til at den har tatt skade av det kjølige været.

Utålmodig
"Familiens gartner" som nå er rastløs og "klør i fingrenene" etter å komme i gang med utplantingen, er spent på hvordan det går med den. Klarer den seg, er det tegn på at døgntemperaturen ikke lenger er avskrekkende.

Men - foreløpig er det kjølig. "Familiens gartner" var uten og flyttet noen urner tidligere i dag. Da frøs han på fingrene. Det sier sitt!

 

Ingen kommentarer: