lørdag 2. juli 2022

Rabarbra - altfor lite brukt

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2022 © 
Klikk på bildene for å se større versjon
 
 
Rabarbraen står i skyggen på nordsiden av huset, men vokser villig år etter år selv om den stadig blir "desimert".

Rabarbraen har lang sesong. Jorda er leirete og hard, men rabarbraen stikker "hodene" fram så snart snøen er gått og setter nye skudd til langt ut på høsten.
 


Stilker i denne tjukkelsen er å foretrekke til pai, rabarbrakake m.m. Til godt kokt syltetøy eller suppe kan tjukke, godt utvokste stilker gjerne brukes.

 
Vi har to rabarbraplanter.
 
Rabarbra bør stå i lett sol og ha humusholdig jord som holder på næringsstoffer og fukt.
 
Uheldig plassering
I vår hage står de imidlertid på hagens mest skyggefulle sted og i et leirholdig jordsmonn som blir hard som stein hvis den får tørke.

Dette hindrer ikke rabarbraen fra å "produsere". Hvert år leverer den imponerende bladverk og et stort antall stilker.
 
Men hadde den stått mer sollyst til, hadde den kanskje vært søtere i smaken

Deler med andre
Husets frue og "familiens gartner" er så heldige å ha etterkommere som setter pris på rabarbra. I flere år har vi derfor gravd opp deler av de to rabarbrarøttene og gitt bort til barn og barnebarn som har plantet dem i sin hage.

Andre av storfamiliens medlemmer har fått rabarbrastilker til bruk i husholdningen. Og i tillegg lager husets frue og "familiens gartner"  både rabarbrasyltetøy og andre rabarbraretter. F.eks. smaker rabarbrasuppe fortreffelig som dessert etter stekt makrell med tradisjonelt tilbehør.
 
Rabarbraen blir m.a.o. brukt i vår familie.

Oxalsyre
Rabarbra utvikler eplesyre og oxalsyre. Oksalsyre kan redusere opptaket av kalsium i kroppen. Den kan dessuten stimulere til dannelse av nyrestein. 
 
En gylden regel er å ikke spise rabarbra etter St. Hans fordi stilkene da inneholder mest oxalsyre.
 
Det vokser imidlertid fram nye stilker i hele vekstsesongen. Om man velger tynne, unge stilker i juli og august, kan man lett redusere faren for å få i seg for mye oxalsyre. 
 
Et annet probat middel er å drikke melk til retter med rabarbra. Melk bidrar til å nøytralisere oxalsyre.
 
Ikke ta alt
Når man høster rabarbra bør man ikke fjerne alle stilkene. Plantene trenger både blader og stilker for å produsere den opplagsnæringen de skal starte med og hente næring fra neste sesong. 
 
Et antall stilker bør derfor stå igjen. 
 
Det kan kanskje se råflott ut - og fristende hvis man f.eks. får lyst på en rabarbrakake utpå sommeren - men den fristelsen bør man motstå. 

Denne standhaftigheten får man betalt for neste sesong!

Ingen kommentarer: