søndag 19. mars 2023

Pelargoniene er stusset

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2023 © 
Klikk på bildene for å se større versjon
 
Denne Dronning Ingrid-pelargoniumplanta har tilbrakt vinteren i biblioteket. Der er temperaturen ofte relativt kjølig, men godt over 20 grader når det fyres i vedovnen.


Dette er en pelargonium med røde blomster. Den har også overvintret i biblioteket. Den har fått lov til å beholde sin originale fasong i flere sesonger. "Familiens gartner" liker planter med "personlighet".


Her er Dronning Ingrid-planta klippet ned. Etter en ukes tid kan man se antydning til skudd nedover på de gjenstående stilkene. I stedet for å være lang og strantete, blir denne planta lubben og tett.


Vi har mange pelargoniumplanter. De er alle "hjemmelagede" - dyrket fram fra stiklinger.

Selv om vi har mange planter, har vi bare to slag: Dronning Ingrid med rosa blomster, og en rødblomstrende som vi ikke vet navnet på.

Begge artene har fulgt oss i mange år. Noen planter har dødd ut, og er blitt erstattet av nye som vi ar drevet fram ved hjelp av stiklinger. Slik har vi alltid planter i ulik alder. Noen tilårskomne, noen yngre og noen helt ferske.

Overvintring
Noen av våre mange planter overvintrer i biblioteket som har skiftende temperatur vinteren igjennom. Når vi ikke fyrer, faller temperaturen til 10-12 grader. Når vi legger i vedovnen, stiger temperaturen til ca 20 grader eller litt mer.

De inneboende plantene har derfor blitt vant til skiftende temperatur.

Men vi har mange flere planter enn vi får plass til i biblioteket. De øvrige står i vedskjulet.

Vedskjulet er frostfritt, men kaldt. Det er har et lite kjellervindu, og er relativt mørkt. Der står agapanthus, eføy og en stort antall pelargonier i ulik alder. 

Disse plantene får litt vann av og til, men klarer seg ellers selv vinteren igjennom. Inntil "familiens gartner" komer med hagesaksa sånn ut i mars en gang.

Noen klippes, andre ikke
Når har "familiens gartner" utført årets stuss på de plantene som skal stusses. For han stusser ikke alle.

"Familiens gartner" liker planter med personlighet. Når en plante viser anlegg for originalitet og særegen fasong, klipper han den ikke tilbake for å få den til å likne på andre. Han stimulerer den heller til å utvikle sin egenart.

Ikke alle er begeistret for denne måten å behandle planter på. De mener at planter skal være ryddige, tettvokste og frodige.

Men det synes ikke "familiens gartner". Han dyrker derfor fram planter som den på bilde nr 2 ovenfor. Planter som fritt får vise sin sanne natur, uten å være temmet av hagesaks eller kniv.

Herding
Når snøen en gang velger å innse at vinteren er over for denne gang, og sola kommer og temperaturen stiger til bortimot tosifrede plussgrader, skal pelargionene herdes. Ikke bare for å tåle å stå ute, men for at det nye som vokser fram skal utvikle motstandskraft, og tåle temperatur og vind.

For det blåser en del her hvor trekken fra Oslofjorden har fri adgang til vår hage.

Men foreløpig er det bare å smøre seg med tålmodighet - og vente.

Mars skulle liksom være en vårmåned, men det lever den ikke opp til.

Vi får derfor stille vårt håp til en lun april-måned.

Det ville være fint om de nedklipte plantene ikke rakk å vokse altfor mye, før de kommer ut i sol og frisk luft!

Men været rår ingen på, så det er bare å vente.

Ingen kommentarer: