fredag 22. august 2008

Mer enn pizzakrydder

Foto: Kow d.e. 210808 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Her er oregano nok til mange pizzaer. Disse plantene står i steinbedet, men vi har også oreganoplanter i kjøkkenhagen. Formeringen ordner de selv.

Oregano vokser vilt i Norge.
Det gjør den for så vidt hos oss også. Den sår seg selv, og spres på underligste vis, og vi har ikke hjerte til å luke opp plantene som dukker opp på steder hvor de egentlig ikke skulle være. For plantene er dekorative og dufter godt, så de forsvarer like gjerne sin plass i blomsterbedet som i kjøkkenhagen.
Skjønt, oregano? I vårt tilfelle dreier det seg trolig om Origanum vulgare som på norsk bl.a. kalles Bergmynte eller Bergkung eller bare Kung, og som markedsføres under betegnelsen Merian.
Vår oregano eller merian kom til oss fra barndomshjemmet til en av våre svigersønner. Vi har derfor ikke nøyaktig artsnavn - noe vi heller ikke legger så stor vekt på. For oss er estetikken og nytteverdien det avgjørende.

Nye, friske blader av bergmynte smaker godt i mange slags retter. Slett ikke bare på pizza.
Vi bruker blader og blomster i "grønne" salater og i supper og stuinger.
Og de kan helt sikkert med fordel brukes i bakverk, men det har vi ennå ingen erfaring med.
Men jeg utelukker absolutt ikke at vi kan komme til å prøve.

1 kommentar:

Silje sa...

Så gøy, visste ikke at oregano vokste vilt i Norge. Men nå har jeg bestemt meg for at det skal vi ha i hagen vår, når vi kjøper hus om et par år :) Vi har lenge snakket om en liten urtehage, men de plantene så jo så fine ut at jeg gjerne vil ha dem rundt om i hagen også :)