onsdag 6. august 2008

Sukkererter av egen avling

Foto: Kow d.e. 300808 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Økologiske sukkererter i kjøkkenhagen. Vi har også et større bed. Jorda er anriket med kompost.

Det ble ikke gjort så mye i kjøkkenhagen i våres. Det eneste vi overkom, var å så sukkererter og å spre ut litt altfor gammelt portulakkfrø som lå igjen i en pose. Nærmest på lykke og fromme.
Den manglende entusiasmen og innsatsen hadde flere årsaker.
Avgjørende var nok de dårlige erfaringene vi har hatt noen år. Sniler av forskjellig størrelse og farge har ødelagt alt - fra jordbær, via reddiker til salat og andre grønnsaker.
I år har det imidlertid gått bra.
Sukkerertene har f. eks. fått stå i fred. De er lavtvoksende og har små belger - og gjør derfor ikke så mye av seg - men de har da overlevd, vært fri for utøy og sykdom og gitt oss en del økologisk dyrkede sukkerertbelger til å knaske på.
Portulakken spirte også - mot alle odds. Kjøkkenhagen ligger relativt skyggefullt til på nordsiden av huset, og frøene skulle etter opplysningene på pakka ha mistet sin spireevne for 7 år siden. Men mellom 15 og 20 planter har fått godt fotfeste og strekker seg i høyden. Det er ikke all verden, men nok til vi kan sylte dem og bruke dem til å sette spiss på fiskesuppa.
Ellers er det gressløken, rabarbraen, og pepperotplantene som råder grunnen i kjøkkenhagen i år.
Hvis været og helsa vil - og hvis snilene lar plantene være i fred - så kanskje vi satser mer på egenproduserte grønnsaker neste år.

Ingen kommentarer: