mandag 1. juli 2013

Rabarbra i mat og drikke

Foto: Kow d.e. 27062013 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Rabarbra har store blader. Dette er nok likevel større enn vanlig. Det er 74 cm langt og 89 cm bredt. Barnebarna Mathis og Mia syns at det fortjener å komme på bloggen.

Rabarbra står ubrukt i mange eldre hager.
I mange hager av nyere dato - anlagt av yngre personer - fins den ikke i det hele tatt.
Det er synd.
Rabarbra er en grønnsak som kan brukes til litt av hvert - både i bakverk, som råmateriale for desserter og drinker, og - tro det eller ei - i stedet for poteter, pasta eller ris som tilbehør til kjøtt og fisk.

Knaskerabarbra
Og så kan den spises som knaskerabarbra, dvs. rå med sukker på.
Det er noe de fleste vet.
Våre barnebarn vet det meget godt.
Når de yngre av dem kommer på besøk, finner de raskt vegen til kjøkkenhagen og sjekker om det er rabarbra der, eller om besteforeldrene har dratt opp stilkene og kjørt til bærpresseriet på Askim med dem.
Eller spist dem som suppe, syltetøy eller som bestanddel i rabarbrakake.

Rabarbrasirup i drinken
I Oslo-delen av Aftenposten 25. juni slår bartender Jesper Høst ved No. 19 i Oslo, til lyd for rabarbrasirup.
Slik sirup kan sikkert brukes som smakstilsetning i litt av hvert - både vått og tørt.
I Aftenposten anbefalte Høst hjemmelagd rabarbrasirup som tilsetning i sommerdrinken.
F. eks. Bourbon Rhubarb Fizz som består av 4 cl amerikansk whiskey - altså bourbon, 5 cl syrlig rabarbrasirup og 2 cl limejuice som rystes godt før det siles over i et glass og fylles opp med litt soda eller annet vann med kullsyre.
Jeg er ikke prisbelønt bartender, og tar meg noen friheter.
Er du i bet for bourbon, kan du sikkert bruke andre typer whisky.
Eller til og med gin eller genever eller hva du har.
Enebær og rabarbra høres unektelig interessant ut.
Vil du unngå alkoholen, kan du sikkert ved bruk av fantasi og lyst til å eksperimentere, komponere din egen rabarbradrink på grunnlag av rabarbrasirup.

Sirup
Sirupen lager du sjøl.
Du avgjør hvor søt du vil ha den, og løser opp en passe mengde sukker i ikke altfor mye varmt vann.
Du kan koke rabarbraen med sukkerlaken, eller mose den, sile fra safta og blande rabarbrasafta med den ferdige sukkerlaken.
Lager du litt mer enn du bruker opp umiddelbart, kan du fryse det overskytende til senere bruk.

Ikke etter St. Hans, men ...
Rabarbra inneholder oksalsyre.
Det heter seg derfor at rabarbra ikke skal brukes etter St. Hans.
Jeg har selv hevdet dette.
Rådet er klokt - men bør modereres noe.
Hvis man fjerner gamle stilker på denne tiden, vokser det opp nye.
Disse nye stilkene er - trolig! - ikke så fulle av etsende oksalsyre som de gamle og bør derfor kunne brukes før de også er blitt gamle og fulle av syre.

Ikke alt
NB: Ikke fjern alle de gamle stilkene.
Plantene trenger stilker og bladverk for å kunne leve videre og utvikle seg.
La derfor noe stå igjen - enten du høster til kjøkkenbruk eller leverer til leiepressing.
Det lønner seg alltid å sikre gjenveksten.


Ingen kommentarer: