fredag 16. april 2021

Tomatplantene vokser

 

Vi sår tomatplanter med frø fra tomatene på kjøkkenet. Plantene står i karmen i et vindu som gir lys, men hvor de er skånet for altfor mye direkte, sterk sol. Foreløpig har de fått stå i fred for fluer og annet utøy.

 Vi dyrker tomatplanter først og fremst for moro skyld. Blir det modne tomater av det, betrakter vi det som en bonus.

Tomatplantene sår vi selv. Vi henter ferske frø fra tomater som vi har på kjøkkenet. Der er det ovale og runde små tomater, og tomater med "vanlig størrelse". Vi tar noen frø fra hver.

Denne - lett eksperimentelle - hagesporten har vi holdt på med noen år. Resultatet har variert. Litt avhengig av hvor tidlig vi er kommet i gang. Og ganske mye avhengig av vær og vind.

Modning og vær og vind

Det blåser - eller trekker - en del på vår veranda og terasse. Slik er det når man bor med åpen utsikt til sjøen. Sønnavinden som kommer uhindret i kast inn fra Oslofjorden, kan være utfordrende for selv de sterkeste planter. Og tomatplanter er ikke av de sterkeste.

Tomatplantene har gjerne tatt seg god tid i vår hage, men som oftest har vi kunnet høste noen røde tomater før nattefrosten er kommet. De grønne tomatkartene som ikke har rukket å bli modne, har vi tatt inn til ettermodning innendørs. Noen har vi lykkes med, og noen har måttet gå i komposten hvor de har blitt næring for bl.a. senere tomatkull.

Snart må det prikles

I år har vi sådd relativt tidlig, så kanskje får vi større og kraftigere planter - og flere modne tomater. Vi kan i alle fall håpe. Får vi en varm sommer uten altfor mye hissig vind, kan avlingen bli god. Men slår høsten feil, tar vi det med fatning. Det er eksperimentet - dvs. forventningen og erfaringen - som er selve hageopplevelsen.

Og arbeidet. Nå må familiens gartner snart prikle ut frøplantene som står tett i tett i pottene hvor de er sådd. Prikling er en usikker øvelse for gamle - og litt fomlete hender. Men det må til. Plantene må få mer rom for å utvikle seg fritt og uten hemninger. Derfor må de snart plantes om. 

Bare tiden strekker til. Våren er kort.

Ingen kommentarer: