onsdag 1. april 2009

Brukket ned av snøen


Foto: Kow d.e. © Klikk på bildene for å se større versjon

Bilde 1: Snøen har ødelagt mispelen.
Bilde 2: Dette var en frodig og fin gyvel inntil snøen la den ned.

Bilde 3: Under snøen befinner det seg rynkeroser og berberis.Bilde 4: Våre fine brude-spireaer er presset sammen og flatet ut av snøen. Vil de gjeninnta sin fine fasong?Snøen har tatt hardt på prydbuskene.
Mye og tung snø har presset dem mot bakken, og de som har stått i mot presset, har fått stammer og greiner brukket eller flekket av.
Alt tyder på at det blir en uvanlig travel vår, for de fleste av buskene må beskjæres, ikke bare som vanlig, men radikalt, slik at brekkasje og flekkede greiner og bark blir fjernet for å unngå sopp, råte - og ytterligere ødeleggelser.
Men det er ikke bare å klippe, for vekster som spirea og gyvel, og andre som blomstrer på fjorårets kvist, mister blomstringen hvis vi klipper nå.
For dem må vi derfor finne på andre tiltak, som oppbinding, understøttelse, tjoring i andre busker o.l.
Vi får trøste oss med at radikal beskjæring, fører til tettere og frodigere vekster, så ut over sommeren får vi forhåpentlig igjen for strevet.
Og neste år vil det trolig blomstre som aldri før - hvis da ikke neste vinter skulle bli like snørik og hard mot plantene som den vi endelig ser ut til å legge bak oss.

1 kommentar:

Elsa sa...

Oj, snøen har ikke vært snill med hagen din ser jeg.
Busker som ligger flate kan alltids rettes opp igjen, verre er det med snøbrekk av greiner.
Her har det ikke vært så mye snø i vinter at det har vært noe problem, heldigvis.