onsdag 15. juli 2009

Agapanthus


Foto: Kow d.e. 140709 ©
Klikk på bildene for å se større versjon


Øverst: Etter ett års hvile slår denne planta til med 25 blomsterklaser.

Nederst: Og denne har 18 blomster-klaser.


Vi har tre urner med Agapanthus - eller Afrikalilje som de heter på norsk.
I fjor tok de seg en pause alle tre etter flere år med iherdig og omfattende blomstring.
I år blomstrer to av dem.
Én hviler fortsatt, men de to andre blomstrer for tre.
Den ene har 25 langstilkede blomsterklaser, og den andre 18.
Plantene har et voldsomt rotsystem. De står så trangt at de nesten ikke har jord, og det er ikke mulig å få dem ut av krukka for å dele og plante om i større urne.
Men snart sprenger de vel krukkene, og da får vi benytte sjansen til å dele og til å gi dem mer jord, for Norsk Hageleksikon anbefaler næringsrik jord, og det har de ikke nå. Det er noe som er helt sikkert.
Veldrenert er imidlertid vokseplassen, for vanning er ikke lett. Røttene fyller krukka til kanten, og vannet renner av, men noe fuktighet må de jo ha. Forhåpentlig er de i stand til å suge til seg i alle fall noe, når jeg setter dem i et plastkar med vann av og til. Vannet forsvinner i alle fall.
Planta med 25 blomsterklaser står på gårdsplassen og er relativt godt skjermet for vind. Den med 18 blomsterstengler står i en trapp utsatt for vind og vær og folk som går forbi. Det ser den ikke ut til å ta skade av.
Agapanthus er langt tøffere og mer herdig enn man skulle tro.
Se også innlegget Agapanthusen hviler.

2 kommentarer:

orchis sa...

Virkelig imponerende! Av de flotteste jeg har sett i pottekultur. De trives og blomstrer best når de har det trangt. Men naturligvis kan det også blir FOR trangt.

winther sa...

Hei, orchis. Ja, de liker å ha det trangt, men sist jeg delte hadde de omtrent ikke jord. Potta var full av røtter, men noe jord må de vel trenge?
Ellers takker jeg på plantenes vegne for komplimangen. Der du holder til, har du vel sett en del. Din bedømmelse og ros setter plantene - og jeg! - derfor ekstra pris på.