mandag 27. juli 2009

Mye bær i hagen

Foto: Kow d.e. 200709 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Bjørnebærene blomstrer mens kirsebærene tar til å bli modne.


Det har hittil vært en nesten overdådig bærhøst i hagen.
Vi har syltet solbær med masse antioksidanter, og ripsbuskene bugner av røde, fristende, friske bær. Noe har vi spist, og noe har vi frosset ned, men fortsatt er det flust igjen.
Vi pleier å levere til Askim frukt- og bærpresseri, men der har de i år funnet på at de ikke vil ta i mot bær før i begynnelsen av august, så fortsatt henger det meste av ripsen på buskene.
Plukk, frys ned og lever frosne bær sier bærpresseriet på sin nettside.
Hva slags frysekapasitet tror de at alminnelige "byhusholdninger" har?
Nei, vi får nok vente med å plukke til ferien på Askim er over, hvis da ripsbærene ikke innen den tid har havnet på bakken. De er godt modne nå.
Kirsebærene begynner også å få den riktige kuløren.
Når det gjelder kirsebær, konkurrerer vi med fuglene.
Hver morgen ligger det halvspiste bær på gressbakken under treet.
Fuglene venter ikke på at bærene skal bli skikkelig modne, men det gjør vi. Plukker vi for tidlig, er bærene i overkant sure - eller kanskje vi skal si: syrlige.
Både til umiddelbar konsumpsjon, sylting og hermetisering er modne bær så avgjort å foretrekke. Så får vi heller finne oss i at fuglene mesker seg i mellomtiden. Egentlig er det vår egen feil som ikke skaffet nett til å legge over treet i år heller.
Villjordbærene og blåbærene på tomta har også gitt rikelig i år. Det samme har villbringebærene som er usedvanlig store og "rene". Nesten som hagebringebær enkelte av dem - bare enda bedre på smak.
Hagebringebærene er forresten endelig kommet i gang. Vi har ikke så fryktelig mange buskene, men vi plukker snaut en liter nå og da med noen dagers mellomrom. Det skal man ikke klage over.
Og snart er det bjørnebærenes tur.
Dvs. de står i blomst ennå - men for et blomsterflor. Går det som blomstene varsler, får vi problemer med å få plass til alle i fryseren for der er det fullt fra før og derfor meget begrenset plass. Men bjørnebærene er vinterens forsyning av vitaminer og antioksidanter og må tas vare på slik at de fortsetter å være de sunnhetsbombene som de er når de blir plukket.
Vi får se å få spist mer av det som opptar plass i fryseren, slik at bærhøsten får plass.
Og: Askim frukt- og bærpresseri skulle bare se vår fryser, så hadde de nok ikke kommet med "uansvarlige" råd om å fryse litervis med rips som rettelig burde vært levert på bærpresseriet og tatt ut som saft til saftglade barnebarn.
Vi får håpe at bærpresseriet går tilbake til gammel ordning fra neste bærsesong av, ellers må vi begynne som saftkokere selv.
Skjønt, det burde vi kanskje gjøre under enhver omstendighet?
Da kunne vi også safte bjørnebær. Det egner de seg vel utmerket til?


Ingen kommentarer: