tirsdag 21. juli 2009

Bøllefrø

Foto: Kow d.e. 160709 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

De rosa, høystilkede sommerblomstene i forkant, kommer fra "bøllefrø". Hva det er? Aner ikke! M
en les nedenfor så blir du i alle fall litt klokere. Eller litt mer forvirret. Til de ekstra nysgjerrige: De ynkelige plantene i treramma er årets produksjon av ringblomster.

For et par år siden fikk noen av mine barnebarn og min kone frø på KapAhl.
Joda, det er en klesforretning, men de delte ut "bøllefrø" til kundene.
Og "bøllefrø" er det. Uberegnelige og uoppdragne, men gode - eller i alle fall pene - på "bunnen".
Vi sådde en pose "bøllefrø" i fjor. Resultatet ble blå blomster.
I år sådde vi ingen, men etter som det tidlig kom en masse småplanter der fjorårets planter hadde stått, regnet vi med at de hadde sådd seg, og vi ventet derfor nye blomster maken til de som dukket opp og gledet oss i fjor.
Men nei.
Blomster ble det. Mange også. Men de var rosa og tilsynelatende av et annet slag enn fjorårets for ikke bare fargen, men også fasongen på blomsten ble en annen.
Hvordan dette kan ha seg, har vi ingen god naturvitenskaplig forklaring på.
En mutasjon kan vel ikke ha skjedd, så da gjenstår vel egentlig bare to muligheter:
Enten har noen av de frøene vi sådde i fjor, ikke spirt før i år, slik at årets avling egentlig er av et annet slag enn fjorårets.
Eller: De frøene som fjorårets planter produserte, har andre egenskaper enn morplantene. M.a.o. at plantene har en toårig - eller flerårig syklus - med blomster og frø med ulike egenskaper.
Hvis blomstene kun hadde skiftet farge fra blå til rosa, kunne vi antatt at det skyldtes ph-verdien i jordsmonnet - slik det skjer med akeleier og hortensia - men plantene har begge år stått på samme sted, og vi har ikke gjort noe som kan ha påvirket surhetsgraden merkbart i den ene eller andre retningen.
Noen forklaring på fenomenet har vi derfor ikke.
Men morsomt - og interessant - er det.
Og "bøllefrøene" lever opp til navnet.

5 kommentarer:

anne -moseplassen sa...

hihi, morsomme overraskelser i frøpakker altså :D

Også en sånn admingreie. Jeg ser at du har lenke til den gamle blogspotbloggen min i sidefeltet, ikke til den nye (moseplassen.com)
Jeg ville satt stor pris på om du kunne oppdatere lenken, eller om du ikke lenger synes bloggen er interessant å lese sletter lenken. Beklager ekstrajobben og på forhånd takk for innsatsen :)

winther sa...

Hei, Anne. Takk for tipset. Lenken er oppdatert.
Det er klart at bloggen din er interessant å lese. Det er mye å glede seg over og mye å lære der.
Jeg følger med selv om jeg ikke alltid går vegen om lenken på bloggen min. Fortsatt god sommer.

Anne (Moseplassen) sa...

takk takk :)

Mari Anne sa...

Det høres nesten utrolig ut. Det er ikke noen "bøllefrø" som har sluppet ut en liten pose mens du snudde ryggen til? Hva skal vi med detektimen når vi har hage?

winther sa...

Det er jo en nærliggende antakelse, Mari Anne, men nei. De "bøllefrøene" som vanker hos oss, er for små og har ikke frø til disposisjon. Det er skjedd noe "uforklarlig". Kanskje det er andre der ute som også har fått frø på KapAhl og har opplevd noe liknende?