fredag 25. juli 2008

Agapanthusen hviler

Foto: Kow d.e. 2007 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Denne Agapanthusen hadde 23 blomster i fjor. I år hviler den.

For ti-femten år siden skaffet vi oss en Afrikalilje, en Agapanthus. Vi plantet den i et vestvendt bed. Om høsten plantet vi den i en potte, og tok den inn for vinteren.
Etter hvert delte vi morplanta og fikk stadig flere planter som utviklet seg godt og blomstret rikt. Noen gav vi bort, andre beholdt vi.
Ett år glemte vi to av plantene ute. Etter en vinter i det fri, kom de raskt i vekst og blomstret som aldri før. Det gjorde også de som overvintret inne.
Det heter seg at Agapanthus liker å stå trangt. For noen år siden plantet vi tre av dem i hver sin hageurne, og der har de stått siden.
I fjor sommer fikk planta på bildet ovenfor, 23 blomster. De to andre plantene lå ikke langt etter. I år har imidlertid alle tre åpenbart tatt seg et hvileår. Bladene er friske og grønne, men det er ikke antydning til knopper eller blomster.
Kanskje står de for trangt. Pottene er så fulle av røtter at jeg er redd de skal sprenges. Hageleksikonet sier at Agapanthus skal vannes rikelig i vekstsesongen, men det er lettere sagt enn gjort, etter som røttene etter hvert fyller potta slik at vannet renner av før det får tid til å trekke ned. Jeg har forsøkt å vanne "fra bunnen" ved å sette potta i et kar med vann, men det virker ikke som om planta forsyner seg av vannet.
Til våren skal jeg dele to av de tre plantene og potte dem om. Den tredje skal få leve videre slik den er. Så får vi se om de oppfører seg forskjellig neste sesong.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mener du å si at du overvintrer den ute? Pakker du inn da, eller?

Anonym sa...

Nå har jeg plantene i tre store blomsterurner og tar dem inn før vinteren kommer. Men det året jeg forteller om, overvintret to av plantene ute, og det tålte de godt selv om de ikke ble dekket på noen måte. Jeg vil ikke anbefale overvintring i potter eller urner ute. Blir vinteren kald, kan det gå galt selv om urnene graves ned, pakkes inn eller dekkes på annen måte. Men de to plantene som stod ute i jorda, kom altså fra det med livet og blomstret villig sesongen der etter. Men før man prøver noe liknende, skal man kanskje for sikkerhets skyld ta i betraktning at jeg bor i Frogn kommune, nærmere bestemt i Drøbak.