onsdag 2. juli 2008

Peoner med familietradisjon

Foto: Kow d.e. 090608 ©
Klikk på bildet for å se større versjon


Dette er en bondepeon eller hagepeon med fortid. Den kommer fra min kones barndomshjem hvor de hadde fått morplanta fra hagen til hennes besteforeldre, hvor den hadde stått så lenge noen kunne minnes.


De hvite hagepeonene kommer fra mitt barndomshjem men har en langt kortere og mindre mangfoldig historie enn de røde. Felles for begge er at de formerer seg ustyrlig og ustoppelig.Ved den årlige skoleavslutningen hadde min kone med en bukett røde, avskårne peoner. De hadde da akkurat sprunget ut. Den første blomsten kom den 16. juni hvert år. Den datoen er familien sikker på, for da hadde min svigerfar fødselsdag. Deretter kom det nye blomster i dagene som fulgte.
Peonen, som opprinnelig kommer fra Skjeberg, har flyttet med oss fra Jeløya, til Spydeberg - og siden til Drøbak. Ikke samme planta, men ektefødte barn. Nye planter som morplantene har avlet fordi vi har latt dem stå med frøkapslene på.
Morplantene har vi latt stå igjen i hagene vi har flyttet fra, men avkommet har vi tatt med. Og de har i sin tur avlet nye. Nå har vi rene peonbedet med røde og hvite gammeldags peoner som har sådd seg, og som selv bestemmer hvordan de vil ha det.

Ingen kommentarer: