fredag 4. juli 2008

Pink Grootendorst

Foto: Kow d.e. 030708 ©
Klikk på bildet for å se større versjon


Over: Denne vakre buskrosen ble framavlet av F. J. Grootendorst i 1923. Hvordan den kom i vår hage, er en spesiell historie.



T.v.: Rosen er frodig og dekker godt, men har skarpe torner og danner et nesten ugjennomtrengelig klunger. Men rådyra går rett igjennom.



Roser er nesten alltid vakre.
Både foredlede gamle duftroser, vildroser, buskroser - og alle de andre.
Noen er vakre og se til. Andre dufter i tillegg godt.
I vår hage har vi flere roser. Uten at vi har noen rosenhage. Bl. a. har vi den villige og hardføre, men "ublide" Pink Grootendorst med de tettsittende, skarpe tornene.
Denne rosen kom i vår eie, ved en tilfeldighet.

Fra Nesparken i Moss
Jeg skulle en gang på 60-tallet gi en beskjed til en person som arbeidet i den grønne etaten i Moss kommune. De var akkurat i ferd med å ta opp roser for å få plass til et nytt bygg i Nesparken. Rosene skulle de kjøre på fyllinga.
Jeg tigde til meg en del - både Pink Grootendorst og Rosa Rugosa, klipte dem helt ned og stablet dem inn i den helt nye Folkevogna hvor jeg hadde tatt ut baksetet.
Fangsten plantet vi ved vår rekkehusleilighet på Refsnes.
Da vi i 1970 flyttet til Spydeberg, tok vi med rotskudd og noen roser for å ha noe å formere ut i fra. Resten lot vi stå igjen.

Rundreise
Da vi etter 5 år flyttet fra Spydeberg til Heer i Frogn, gjorde vi på samme måten. Nå stod det roser fra Nesparken på Refsnes, i Spydeberg og i rekkehushagen på Heer.
I 1983 flyttet vi inn i nybygd enebolig med stor tomt på Skorkeberg - også i Frogn, eller Drøbak som folk gjerne sier. Da var det å dele og sikre seg planter på ny. I den nyanlagte hagen fikk de omreisende plantene plass i en skråning som løper langs med innkjørselen. Og der har de stått siden.
Men noen frøformerte eksemplarer har dukket opp her og der. De er helt like "foreldrene".

Utsatt for vær og vind
Skråningen ligger utsatt til for sønnavind fra Oslofjorden. Om vinteren ligger den ofte bar, eller har lite snø. Likevel klarer plantene seg.
Tilbakefrysing er ikke noe problem for hvert år blir de klipt helt ned. Enten til 10-15 cm eller kortere. Det sikrer foryngelse og tilvekst.
Pink Grootendorst er i følge Norsk Hageleksikon en hybrid av rynkerose (Rosa Rugosa), og blir opptil 120 cm høye. Våre busker, som vokser omtrent fra rota hvert år, blir ikke på langt nær så høye. Heller ca 60-70 cm.
Buskene er frodige, tette og fine, og blomstene mange. De fleste rosa, men noen litt mørkere røde dukker opp inne i mellom.
Blir de avblomstrede klasene fjernet, setter plantene raskt nye blomster. Lar man klasene sitte på - noe som er fristende p.g.a. de "ublide" tornene - remonterer den noe seienere, eller kanskje ikke.

Ingen kommentarer: