mandag 28. juli 2008

Legebetonie?

Foto: Kow d.e. juni 2008 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

SVINEROT: Stachys officinalis eller Stachys macranta?

De fleste plantene - eller rettere sagt: planteslagene - som vi har i vår hage, har vi fått. Vi vet så noenlunde hva giveren har ment at de heter, men eksakt navn er vi ikke sikre på.
Dette er en slik plante.
Vi fikk en relativt liten rot av noen venner for en del år siden. Nå har vi mange store, frodige planter - både på steder hvor vi hadde tenkt at de skulle være, og så å si over alt ellers - for den sår seg villig.
At planta tilhører slekten Stachys, altså Svinerot, kan det ikke være noen tvil om. Vi heller også til den tro at det dreier seg om Stachys officinalis betonica, også kalt Legebetonie, men sikre er vi ikke.
Planta stiller meget små krav til jordsmonn og vekstvilkår. Frøene slår rett og slett rot der de faller, og plantene blir kraftige med store rosa blomster uansett om de vokser i sol eller skygge.
Frøkapslene har en slags barsk sjarme, men jeg klipper ned de fleste for å å unngå altfor mye spredning. Etter nedklipping hender det at noen planter blomstrer på ny, men ved annen gangs blomstring er blomstene betydelig mindre enn første gang.
En fin plante å ha på litt "vanskelige" steder i hagen, men den bør holdes i sjakk elllers blir det raskt for mye av den.
Men det er jo, når alt kommer til alt, et luksusproblem.

Ingen kommentarer: