mandag 20. juni 2022

Snøballtreet har vunnet over lusene

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2022 © 
Klikk på bildene for å se større versjon
 
For andre året på rad gleder snøballtreet oss med store, hvite, runde blomsterklaser. Treet vokser nå for kraftig til at lusene klarer å spise opp blader og knopper.
 

 
I fjor klarte snøballtreet i staudebedet for første gang å produsere flere blader og blomster enn lusene klarte å ødelegge. I år gjentas suksessen. Treet er fullt av kritthvite blomsterballer - ikke bare i toppen, men også på svaiende greiner lenger nede.
 
 
Skal man drive med "haging", må man ha tålmodighet.
 
Men tålmodighet er ikke det "familiens gartner" har mest av.
 
Det fins imidlertid unntak fra regelen. 
 
Lusene har ødelagt
Snøballtreet - eller snøballkrossved-buska (viburnum opulus var. roseum) - i staudebedet ble plantet for flere 10-år siden. Men det har aldri fått blomstre i fred. Før i fjor.

Det vil si: Det har forsøkt å vokse og utvikle blader og blomster i alle år, men lusene har spist bladene så bare bladnervene har stått igjen, og de fleste blomsterknoppene har tørket inn. De få blomstene som det mishandlede treet har orket å bære fram, har lusene gjort kort prosess med. År etter år.
 
Kutte ned?
Det har ikke manglet på forslag til drastiske åtgjerder. Både fra fruen i huset og andre. 
 
Etter som bekjempelse av lusene har mislykkes år etter år, har flere ment at treet med fordel kunne fjernes og gi plass til noe annet - og penere.

Men"familiens gartner" har ikke gitt etter. Sta - og eksperimenterende - har han holdt på sitt og gitt snøballtreet sjanse på sjanse.
 
Endelig "snøballer"
Og i fjor overvant snøballbuska lusene for første gang. 
 
Og i år følger det opp med en stor krone av grønne, friske blader og hvite blomsterballer - og til og med hvite "snøballer" på svaiende greiner lenger nede.

M.a.o.: Snøballkrossved-buska ser nå tilnærmet ut som en prydbuske skal gjøre - med både blader og blomster i rikt monn.
 
Løvfellende trær trenger blader for å samle næring og forberede seg for en lang vinter og en ny vekstsesong.
 
"Familiens gartner" uttrykte derfor i fjorårets blogginnlegg et fromt ønske om at snøballtreet måtte komme styrket ut av fjorårets sommer.
 
Det ønsket er oppfylt. Til fulle.
 

Ingen kommentarer: