onsdag 22. juni 2022

Fantastisk spirea

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2022 © 
Klikk på bildene for å se større versjon
 
Spireahekken er praktfull når den blomstrer. 


Blomstene er kritthvite og sitter tett i tett i halvrunde "klaser". Hver enkelt blomst er ikke stor, men mengden er overveldende.
 
 
Vi har en spirea med kritthvite blomster som avgrensning mellom den nederste plenen og vegen utenfor.
 
Hva den heter, vet vi ikke. 

Avskrevet, men ...
Da "familiens gartner" anla hagen på midten av 1980-tallet, fikk han noen tørre ille medtatte planter av en nabo som i sin tur hadde fått dem av en kjenning som skulle kaste dem.
 
Nå var naboen i ferd med å kaste de tørre røttene som han ikke regnet med at det var mulig å få liv i.

"Familiens gartner" er imidlertid en askeladd. Han fikk plantene, klipte dem ned til omlag 10 cm høyde, stusset røttene og satte dem et par døgn i vann før han plantet dem i godt gjennomvannede hull mellom vegen og plenen.
 
Dårlig jordsmonn
Det var ikke det heldigste stedet. For hekken ble plantet på toppen av en steinfylling - en tørrmur som dannet skille mellom vegen og den lavere plenen.

Hvordan det gikk, kan man se på bildene ovenfor.
 
I snart 40 år har hekken vokst i den karrige jorda på toppen av steinfyllinga. Mange ganger i løpet av denne tiden er den klipt ganske hardt tilbake - både oppe mot vegen, og nede mot plenen.

Overdådig blomstring
Det har den øyensynlig satt pris på. Den har svart med overdådige blomsterflor. År etter år.

Hva slags spirea det er, vet vi, som sagt, ikke. 
 
Det vi imidlertid vet, er imidlertid at disse plantene i likhet med hvitblomstrende spirea forøvrig, blomstrer relativt kort. 
 
Etter et par  snaue uker - og nok litt avhengig av været - visner blomstene og antar en stadig mer utbredt umiskjennelig brunfarge.

Denne fasen er hekken inne i nå.
 

Se også innleggene: ... som hvit spirea ... , Ukjent, blomsterrik spirea, Frodig og spirevillig Rosespirea eller bruk søkefeltet øverst til venstre på forsiden og søk med søkeordet spirea.
 
 

Ingen kommentarer: