onsdag 30. juli 2008

Lammeøre: Penest om våren

Foto: Kow d.e. 300708
Klikk på bildet for å se større versjon

Lammeøre (Stachys) kan bli plasskrevende og uregjerlig på ettersommeren.

Lammeøre er i grunnen penest om våren. Da kommer de fløyelsbløte grå-hvite bladene best til sin rett.

Vår varietet med rosa blomster og ganske lyst bladverk, er trolig Stachys lanata "Olympica". Utover sommeren får planta høye, strantete blomsterstengler som ligger ut over og virker uryddige. Den egner seg derfor dårlig som kantplante selv om flere hagebøker framhever at Lammeøre egner seg godt nettopp som kantbeplantning. Også i steinbedet kan den fort bli vel dominerende.

Hvis man ikke vil ha nye planter over alt, bør man være rask med å knipe av eller klippe ned etterhvert som planta setter frø. Spirevilligheten er enorm, kanskje enda større enn for slektningen Svinerot (Stachys officinalis) som vi omtalte 28. juli.

Lammeøre i mars. I løpet av sommeren krever plantene mye større plass. Plant derfor ikke for tett.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har ikke sett noe serlig til at den min mor har sår seg, men at den legger seg utover, det skal være sikkert og visst. Men en grundig tilbakeklipping fungerer godt synes jeg. Selv har jeg den ikke i hagen. Lurer på å kjøpe meg en blomsterløs miniatyrvariant, men vi får nå se.

Anonym sa...

Jeg får stadig nye planter både her og der - også mellom steinene på gårdsplassen og i innkjørselen. Jeg har ikke klart å finne ut hvordan frøene blir spredd, om det skjer ved hjelp av vind, vann, maur eller fugler - eller på annen måte. Å avlure naturen slike små "triks", er noe av det som gjør hagearbeidet interessant.