Jonsóknatta er magisk. Hvis unge jenter legger 7 eller 9 ville blomster under puta denne natta, får de i drømme se hvem de skal gifte seg med. Ellers kan jo prestekragen fortelle om man i det hele tatt "blir gift". Ja, nei, ja, nei ...
Dagen er blitt 1 minutt kortere siden sommersolverv.
Som var den 21. Ikke i dag - St. Hansaften, eller Jonsók - som mange tror.
Det går altså ubønnhørlig mot mørkere tider, og det gjelder å nyte sommeren mens den er her.
Hver dag og hver time - ja, hvert minutt - enten været er sånn eller slik.
Godt arbeidsvær
Her er det lett overskyet, men opphold i dag.
Og sånn om lag 18-19 grader på morgenkvisten.
Altså et ypperlig vær for utearbeid.
Fin temperatur var det også i går, men da holdt vi på å blåse bort.
Mens "gartneren" klipte frøhodene av honningurt og valmuer, og dro opp ugress og vilskudd som slireknene så generøst velsigner skråningen ved garasjen med, måtte han niholde på sekken som han kaster avfallet i, for å hindre at den - selv om den slett ikke var tom - fór avgårde med vinden og strødde avklipp og ugress utover igjen.
I går kunne jeg holde på til langt på kvelden. Selv om det ble kjølig i vinden da sola gikk ned.
Ljose sumarnatta
I dag blir det derimot en noe avkortet dag.
Om det blir til at husets frue og gartneren tar en tur for å se St. Hansbålet ved vannkanten i Badeparken i Drøbak, eller om vi nøyer oss med å se eventuelle bål på Hurumlandet - langt der ute - fra verandaen eller krakken på plenen, er usikkert.
Men St. Hans-kveld blir det. På en eller annen måte.
Men neppe noe særlig nattevåk, selv om Astrid Låstad Lygre mener at "ein ikkje skal sova burt sumarnatta" fordi "ho er for ljos til det".
Skal vi ha overskudd til å ta et tak i morgen også, må vi i seng. Om natta er lys eller ikke.
Det er mye som skal gjøres.
Men litt fri må vi ta. Med god samvittighet. En kveld som i kveld.
Jonsvaka
Det er forresten i morgen, den 24. juni, at det er St. Hans. Dvs. St. Hansdagen. Eller Jonsók. Eller som det heter på latin: Festum nativitatis Johannis baptiste.
Altså feiring av fødselsdagen til døperen Johannes. Som - i følge kirken - ble født et halvt år før julaften som var Jesu fødselsdag.
I likhet med flere av de andre kirkelige høytidsdagene var St. Hans magisk. Eller kanskje den er det ennå. For det jeg vet.
St. Hansbålet skulle rense og beskytte og skremme bort vonde vetter.
Og plukket en ung jente 7 eller 9 ville blomster og la dem under hodeputa St. Hansnatta, ville hun i drømme få se den hun skulle gifte seg med.
Legeurter burde samles inn St. Hansnatta og natteduggen denne natta kunne kurere sykdom. F. eks. øyelidelser. Også undergjørende vann fra "hellige" kilder ble ekstra virkningsfullt denne kvelden.
Vekke opp åkeren
I eldre tider hadde husmora en særdeles viktig oppgave St. Hans aften. Enten alene - eller sammen med barna sine, altså sitt avkom - skulle hun før hun deltok i kveldens feiring og festligheter plukke et par strå fra hver av gårdens åkre, binde en krans av dem sammen med de peneste markblomstene hun fant, for så å gå rundt åkeren mens hun f. eks. sang:
Vekk opp, vekk opp,
både aker og eng.
Å no har du sove
so lengje i seng.
Å no hev det vori
både snjov og regn.
Å no e Jonsoknotto kommo.
Kanskje noe å prøve i kveld for hagedyrkere som syns at det vokser seint og sparsomt.
En riktig god og hyggelig St. Hans til dere alle!Kilde: Per Holck: Merkedager og gamle skikker (Cappelen 1993)
2 kommentarer:
Ønsker det samme for dere. Artig å lese alt du har funnet ut om St. Hans.
Her i Florø er det STORT felles bål på en liten øy tvers av havna, og alle som har små (eller store) båter ligger utpå der og ser mens det brenner ned. Med trekkspillmusikk fra noen båter, og litt "vandring" fra båt til båt. Koselig. Håper det ikke blir altfor kaldt.
Hei, Randi. Det ble en strålende St. Hans. I dobbelt forstand. Bål i vannkanten i Badeparken, båter på fjorden slik du beskriver, masse folk på stier og fjell i Badeparken, underholdning fra scenen - og mye, mye mer. Temperaturen var fin. Håper at også du hadde en fin St. Hans-feiring.
Legg inn en kommentar