tirsdag 27. april 2021

Grevlingen graver i plenen

Grevlingen leter etter mat på - eller rettere sagt under - plenen. Den graver opp plenen vår for å finne noe spiselig nede i bakken. Etter hvert blir plenen seende ut som en pløgsle.

 

Det er ikke ubetydelige småskader en sulten grevling anretter. Og det er ikke bare å "brette torva tilbake på plass igjen". Gress og jord er spredd vidt utover.


Når man ser utover plenen om morgenen og finner et utall slike gravesteder, vet en at et omfattende, tidkrevende vedlikeholdsarbeid venter. For grevlingen nøyer seg ikke med ett besøk. Den kommer igjen og fortsetter ødeleggelsene - natt etter natt og over lang tid.
 
Så er det i gang igjen.

Grevlingen har gått ut av hiet og leter etter noe godt å spise. Det regner den med å finne i vår hage. Derfor graver den opp vår plen, graver og leter blant bringebærene og gjør prøvegravinger her og der ellers i kjøkkenhagen.

Grevlingene har plaget oss i mange år. Vi har fått endevendt plenen utallige ganger, og har tilbragt adskillige timer med å reparere skadene som den - eller de - har forvoldt. 

Gravd på begge plener
Vi har to plener - i to plan; én på nedsiden av innkjørselen og det store staudebedet, og én som ligger et nivå høyere opp og er en forlengelse av terassen og kjøkkenhagen.

Det er på den øverste plenen at grevlingen gjennom et par-tre 10-år har herjet som verst. I år har den imidlertid utvidet ødeleggelsene til også å omfatte den nederste plenen. Så i år må vi altså ut med jord, gressfrø og arbeidsredskap for å reparere skadene på to plener.

Stort aksjonsområde
For en del år siden var ødeleggelsene ekstremt store. Da fikk jeg hjelp av den lokale viltnemnda til å fange og fjerne grevlingen. Det var en lettelse, for vi har jo annet å gjøre enn om igjen og om igjen reparere skader i plenen.

Grevlinger har et vidt aksjonsområde. På de korte beina sine vandrer de lange strekninger. Å flytte grevlinger til et nytt habitat er ofte bortkastet. Grevlingen vender tilbake - om nødvendig over milelange strekninger.
 
For noen år siden observerte vi to ihjelkjørte grevlinger i vegkanten 3-4 kilometer fra vårt hjem. Da tok ødeleggelsene slutt hos oss det året. Av det må vi kunne trekke den konklusjon at det var to grevlinger esom pleide å grave i vår plen som hadde måttet bøte med livet på vegen et godt stykke fra vår hage.
 
Finn flere innlegg om grevlinger på bloggen
Vi har flere blogginnlegg om grevlinger og de ødeleggelsene de har forårsaket på vår plen gjennom tidens løp. Se f.eks. https://hagekroken.blogspot.com/2008/07/hagens-fiender.htmling Du kan bruke søkefunksjonen øverst til venstre på bloggens forside og finne flere lenker og innlegg.


Ingen kommentarer: