søndag 18. april 2021

Rosene har det så som så etter vinteren

 

Klatrerosene har klart seg bra enda de har stått oppetter veggen uten tildekning av noe slag. Nå er de ferdig beskåret.

 

Denne rosa har også massevis av vekstknopper og har klart vinteren bra. Om sommeren gir den oss et vell av små, relativt lyst røde roser.



Tre av rosene i bedet viser foreløpig ingen tegn på liv. Denne har ingen vekstknopper, men veden virker frisk når vi beklipper den, selv om utseendet ikke taler til dens fordel. Vi får derfor gi både denne og de to andre en ekstra sjanse.

 

Et gammelt hageråd sier at man ikke skal beskjære rosene før bjørkas blad er store som museører. Mitt svar blir at det kommer an på hvor rosene står - og på hvor bjørka står, og hva slags bjørk det er.

Våre roser står i et bed inntil sørveggen. Veggen varmes opp av sola og avgir varme om kvelden og natta. Dessuten skjermer den slik at den sure nordavinden ikke kommer til. Bedet langs veggen byr derfor de ikke altfor hardføre rosene, et meget gunstig vekstmiljø. 

Barfrost er ikke bra

Når det er snø om vinteren, kaster vi snø opp i rosebedet for å beskytte roserøttene mot tele og frost. Snøen isolerer. Rosebuskene har derfor klart seg gjennom mange vintre med tosifrede kuldegrader.

Den vinteren som vi har bak oss, startet imidlertid med lange perioder med barfrost. Det var ikke bra for rosene. Det ser nå ut til at vi kan ha mistet tre stykker - en som har overlevd hos oss i alle fall to tiår, og to som vi kjøpte for 3-4 år siden.

Det er ingen nye skudd å se, men veden på noen av stammene virker frisk, så vi har ikke avskrevet dem helt ennå, men familiens gartner er ikke optimist for å si det slik. Men vi gir dem en sjanse. Det er noe alle tilkortkommere bør få. Både i hagen - og i livet ellers.

Buskrosene får vente

Buskrosene har vi ikke beskåret ennå. Der går vi hardere til verks med hekksaks og hånddrevet verktø. Både Pink Groetendorst og Rosa Rugosa viser alle ønskelige tegn på vitalitet. Men dem får vi komme tilbake til når jobben er gjort. 

Edelrosene er i alle fall gjort klare til kommende vekst- og blomstersesong. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet og håpe på en gunstig vår fram mot en ideell sommer og lang mild høst.


Ingen kommentarer: