lørdag 24. april 2021

Marianøkleblom

Primula veris - eller Marianøkleblom som den kalles på folkemunne - er et hyggelig og oppfriskende innslag i vårbedet hvor de fleste staudene ennå er i ferd med kjempe seg gjennom jordsmonnet.
 


Vi har to tuer. Når de har blomstret for i år, skal vi forsøke å formere ved å dele den ene. Deling pleier å gå bra, men primulaene er overfølsomme for tørke. Det er derfor ikke lett å holde liv i de nydelte plantene. Kanskje vi skulle gå vegen om potter som kan settes litt skyggefullt denne gangen?
 
 
Primula veris vulgaris - også kjent som Marianøkleblom - var et fast innslag i min barndoms hage på Hafslund i Sarpsborg. De blomstret tidlig og fortalte at våren hadde tatt overtaket på vinteren. Nå kunne alt skje.

I vår hage i Drøbak har også Marianøkleblom en fast - men likevel litt usikker - plass. Når sommersola kommer og steiker staudebedet, henger primulaplantene raskt med bladene og viser alle mulige tegn på tørst og mistrivsel. Da må vi fram med vannkanna - kanskje flere ganger om dagen.

Vi må være ærlige og innrømme at vi har mistet noen primulaplanter i tidens løp. Derfor tar vi ekstra godt vare på de to tuene vi har igjen.

Trenger mye vann
Primula kan formeres ved deling - selvfølgelig. Det har vi gjort mange ganger. Men avdelte planter er ekstra ømtålelige for tørke. Stadige kommunale restriksjoner på vanning med slange, betyr at vi må gå med vannkanna og sørge for at primulaene ikke tørker ut. Det er i seg selv ingen uoverkommelig jobb, men det er så mye som skal gjøres i hagen om våren og sommeren at tiden - og "orken" til en gammel mann - ofte ikke strekker til.

Kanskje vi bør sette noen planter i potter neste gang vi deler en primulatuste? Potter er lettere å skjerme mot sol og uttørking. Litt i bed og noen i potter kanskje?

Primula har et stort fortrinn framfor andre vårplanter - som f.eks. scilla og perleblomst. De blir ikke spist av rådyrene! De har i alle fall fått stå i fred hittil, mens de grønne skuddene på diverse naboplanter er gnagd ettertrykkelig ned slik at de så vidt når over bakken.

Ingen kommentarer: