torsdag 15. april 2021

Har vi mistet humleplantene?

Her ved foten av "klatrestativet" burde det nå vært mange våryre skudd, men det ser dessverre ganske dødt ut. Er humleplantene sent ute i år, eller har de rett og slett ikke klart barfrosten og den lunefulle vinteren?


 

 Her er det helle ikke liv å spore. Det samme gjelder planta ved den andre stolpen. Har vi mistet alle de tre livskraftige humleplantene?

Vi har i mange år hatt humplanter som har klatret på espalieret på nordsiden av leveggen til terassen. Veksten har vært upåklagelig - nesten i største og frodigste laget. Plantene har i tillegg til å omkranse espalieret, sendt mange 8-10 meter lange greiner opp i nærliggende busker og trær, og klort seg fast slik at vi har hatt store problemer med å fjerne dem.

Det sies at humle trives best i fullt sollys. Våre har stått i halvskygge. Det vil si at de først har fått direkte sollys ut på ettermiddagen når sola har stått i vest. Det har ikke hindret vekstkraften.

Vi har hatt både "han" og "hun"-planter. "Hun"-plantene har båret rikelig med kongler. Heller ikke fruktbarheten ser altså ut til å ha vært hemmet av mangel på sollys og varme.

Frosset ihjel?

I år ser det imidlertid dårlig ut. Foreløpig er det ingen nye skudd å se.

Humle sprer seg lett ved frø og ved rotstengler. I sitt overmot har derfor familiens gartner nådeløst fjernet humleplanter som har vokst opp på steder hvor han ikke vil ha dem. Frøsådde planter som vinden eller fuglene har ansvar for å ha spredd, er ubarmhjertig røsket opp med rota, og rotstengler er nådeløst begrenset med spade - og noen ganger med øks.

Dette vil gartneren kanskje angre på nå. Hvis moderplantene ikke har tålt vinteren, men "gått ut" som man sier, kunne en og annen forvillet plante vært god å ha. 

Men det er for seint å snyte seg når nesa er borte. Vi får derfor håpe at humleplantene ikke er døde, men bare tar seg litt god tid denne våren. Vi bruker ikke humlekonglene, så humlen er ikke en nytteplante hos oss. Men vi liker frodigheten og syns at den er dekorativ. Det vil derfor være synd om den har gjort sitt i vår hage.


1 kommentar:

Marie sa...

Tenker at det har vært for kaldt. Ingen er kommet opp her heller - Oslo vel 180 m.o.h. Har her vokst i det mørkeste hjørtet mot nord - knapt sol. Ble flyttet da det ble satt opp utedel til varmevifte, men der var nok røtter igjen. Sliter selv m. rotskudd som brer seg metervis bortover.