fredag 3. september 2021

Dronning Ingrid har inntatt terrassen og verandaen

  
Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
   Klikk på bildene og se større versjon!   
 
 Årets stiklinger er blitt frodige, blomsterrike planter som pynter opp på terrassen.

 
Blomstene på terrassen er av årets produksjon. Den øverste planta på trappa er fra fjoråret. Den nederste er av i år.Disse to plantene er et par år gamle. De er overvintret i oppholdsrom innendørs og er "foreldre" til stiklingsformerte planter av nyere dato.
 
 
Både husets frue og "familiens gartner" er begistret for pelargonier.

Mens "familens gartner" foretrekker de sterkt røde, som han mener passer så godt til det mørke, brunbeisede huset, er husets frue særlig begeistret for  "Dronning Ingrid". En pelargonium med store lys rosa blomsterballer som holder seg relativt pen når den ikke utsettes for regn.

Fargen varierer noe. De som står i skygge blir tydelig blekere enn dem som står lyst - f.eks. i full sol. 

Overvintrer varm eller kaldt
"Gartneren" lager familiens pelargonier selv. Han tar stiklinger når plantene klippes ned.

Pelargoniene oppbevares frostfritt innendørs i den kalde årstiden. Noen står i oppholdsrom og er grønne hele året, mens andre overvintrer i vedskjulet som har to lave vinduer og er relativt mørkt og kjølig.

Disse plantene visner ned, feller blader og skyter nye blader igjen om våren. De klarer ofte overgangen fra vinteropplag til uteliv vel så bra som dem som har stått i et lyst, varmt rom inne og grodd - og kanskje blomstret - hele vinteren. De som har stått i oppholdsrom, mister ofte bladene og spirer på ny når de kommer ut. De starter m.a.o. sommersesongen med et handikapp.

Treg start
Etter som husets frue liker "Dronning Ingrid", lager "familiens gartner" mange eksemplarer av dem. Noen gis bort til barn og barnebarn og et stort antall havner i grupper eller solitært på forskjellige steder på gårdsplassen, på terrassen, på verandaen og andre steder hvor det er plass.

I år hadde pelargoniene en litt treg start. Det tok tid før de kom igang med å vokse og enda lenger tid før de satte blomster. Noe av forklaringen kan være at noen pottes om to ganger.

Pottes om
De som står i urner, pottes av plasshensyn om til potter når de tas inn om høsten og pottes om til urner igjen når de skal ut om våren. Dette er nok en påkjenning og et avbrekk i utviklingen - i alle fall om våren.

Men når de bare får tid på seg, tar de sitt monn igjen. Resultatet er at noen er på sitt aller fineste når de skal tas inn. Og det er jo synd for dem som må i vedskjulet.

Og tiden for innmarsj nærmer seg med lange skritt. Dagene er blitt kortere og nettene lengre og kjøligere. Ennå har vi "Indian summer", men snart blir det grått og kaldt melder meteorologene. Så nå er det bare å begynne å planlegge hvilke planter som skal stå hvor innendørs.

Snart venter omplanting og tømming av urner, fylling av jord i sekker og bortstabling av sekker med jord ute hvor de skal stå vinteren igjennom til de igjen skal blandes og berikes og brukes i urner og potter til neste vår.

Høsten er ingen hviletid for en hagedyrker.

Ingen kommentarer: