torsdag 9. september 2021

Moskuskattost

 m

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
 Klikk på bildet og se større versjon!  

Malve - eller kattost - er et vakkert innslag i hagen. Nå blomstrer den for andre gang denne sesongen.
 

I beskrivelser av moskuskattost (malva moschata) - eller malve som husets frue og "familiens gartner" foretrekker å kalle den - står det at den har en opprett stengel. Det bryr ikke våre malver seg om. De ligger uvørent utover akkurat som det passer dem.

Som planta på bildet for eksempel. Den blomstrer nå for annen gang i år, og inntar i likhet med ved forrige blomstring, en avslappet holdning i kanten av innkjørselen hvor det er belegningsstein , og hvor den vokser i en bitteliten sprekk mellom steinene.

Når man tar i betraktning at det ikke har regnet på et par måneder, og at hele hagen stunder etter regn, er denne livskraften og livsviljen imponerende - og nesten uvirkelig.
 

Planta har blomstret like lenge som ellers. Og den er ikke blitt vannet. At moskuskattost liker å ha det tørt, er herved bevist.

Malva muschata har lange tradisjoner som hageplante i Norge. Den er spiselig og rik på vitaminer, og er derfor til hygge og nytte både for synet og ganen. 

Malver hadde sin selvfølgelige plass i klosterhagene hvor det ble dyrket urter som man kunne bruke for å kurere sykdommer og lidelser. Moskuskattost er kjent for å kunne kurere både forstoppelse og diare. Den inneholder et slimløsende middel og har derfor vært brukt mot forkjølelse og hoste.

Nå er arten av Artsdatabanken - som man kunne vente! - karakterisert som en "Høy risiko HI"-plante med stort invasjonspotensiale.
 
Man står vel derfor i fare for at den fjernes fra hagene.
 
Og norsk hagekultur blir nok en vakker prydplante med fine blomster og morsomme frukter fattigere.
 
Søk med stikkordene malve, kattost og moskuskattost i søkefeltet øverst til venstre  på denne siden og se flere innlegg om disse plantene.
 

Ingen kommentarer: