søndag 26. september 2021

Høstlig og hustrig med enkelte solvarme dager

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
   Klikk på bildet og se større versjon!   

Gradestokken bekrefter at høsten har gjort sitt inntog og at temperaturen er på veg nedover.
 
Sommeren er over - for denne gangen.

Det er et faktum som en og annen solvarm dag inni mellom ikke endrer på. 

Mange planter allerede i hus
"Familiens gartner" har tatt konsekvensen og har tatt inn pottene og de små urnene med agapantus samt de aller fleste pelargoniene. Bare de som står i litt store urner, og derfor må pottes om før de flyttes innendørs, står fortsatt ute.

Agapanthus-plantene har blomstret av, men pelargoniene står fortsatt fulle av blomster og knopper. Det føles derfor litt bakvendt å sette dem inn, men "famliens gartner" vet at en overraskende frostnatt kan ødelegge mye. Han syns derfor at det er bedre å være i forkant, enn å panikkflytte planter når kulda er der. Og han har jo mange planter som skal flyttes. Det tar sin tid.

Margerittene får en sjanse
De store urnene blir tømt for jord og lagret innendørs. De spanske margerittene for eksempel, blir derfor gjerne tatt opp og kastet i komposten på denne tiden.

Men ikke i år. Plantene i de to urnene ved inngangen er store, friske og bladrike, men har ingen blomster. Og tilsynelatende ingen knopper. De kunne derfor vært tatt opp.

"Familiens gartner" vil imidlertid se om de kanskje - på tross av at de har alle odds i mot seg - likevel vil sette knopper og rekke og blomstre før frosten tar tar dem. De er derfor ennå ikke tatt opp.

En av de to spanske margerittene som har tilbrakt sommeren  litt rommelige blomsterpotter, har takket for seg, og er kassert. Den andre er imidlertid full av knopper. Den står fortsatt utendørs.

Blir det for kaldt, tar vi den inn. Det skal bli interessant å se hvordan den reagerer på innetemperaturen.

Ingen meloner
Sukkerertplantene er klipt ned. Etter at rådyrene forsynte seg siste gangen, var noen planter revet opp, og andre skamspist.
 
Ved utepeisen står en plante som har vært grønn og fin med gule blomster, men som aldri har dannet frukt. Trolig er det en melomplante for "familiens gartner" puttet noen melonfrø i en potte med jord. Den ble en skuffelse, og vil nå gjøre mest nytte for seg i komposten.

Paprika med og uten kart
Paprikaplantene har klart seg bedre. Den ene har hatt - og har ennå - mange hvite blomster, og den har utviklet små grønne frukter som vokser uendelig sakte, men tilsynelatende sikkert. 

Den andre - som trolig også er paprika, men har mer læraktige blader, har ikke blomstret, men er frisk og grønn. 

Disse plantene er reddet inn og fortsetter nå livet i "stuevarmen".

Tomatene fortsatt ute
Tomatplantene står imidlertid fortsatt ute i fri luft. De er fulle av kart - selv om noen av dem er beitet grundig på av rådyrene.

Vi har hatt noen riktig sollyse og varme dager i det siste. Vi har derfor valgt å la tomatkartene henge på plantene i stedet for å "redde stumpene" ved å plukke dem av og ta dem inn og håpe på at de vil modne inne.

Det blir imidlertid stadig kjøligere om natta, så tiden for å høste nærmer seg ubønnhørlig.

Skulle takket ja til drivhus
Når "familiens gartner" ser alle tomatkartene og den ukjente planta ved peisen, angrer han på at ikke takket ja til det drivhuset han kunne fåått til 80-årsdagen sin for fire år siden.

Da kunne han - og plantene - forlenget sesongen betraktelig i "begge ender". Men gjot er gjort. Nå gjelder det å få mest ut av situasjonen slik den er.

Han må være realistisk og innse at denne utesesongen er kommet til sin ende. Nå må resten av plantene og urnene i hus før frost og snø overtar. 
 
For det skjer. Også denne gangen.

Men om noen måneder kommer en ny vår. Ingen kommentarer: