fredag 17. september 2021

Når fuglene dør

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
              Klikk på bildene og se større versjon!   

Trosten lå livløs på terrassen under vinduet. Den hadde åpenbart fløyet i vinduet og brukket nakken.
 

 
Men hva slags trost er det som frekventerer vår hage og flyr rett inn i glassruta? 
 
 
Det er mange slags fugler som bruker vår hage.
 
I tillegg til  alle de vanlige - som skjære, trost, stær, pilfink, ulike slags meiser m.fl. - kommer det hver høst svermer av sidensvans som tømmer busker og trær for bær, før de flyr videre til andre matfat.

Som regel blir den omfattende fugletrafikken avviklet uten problemer. Men fra tid til annen forekommer det uhell. 
 
En dag ligger det dun og fjør utover plenen eller gårdsplassen, og vi aner at en fugletragedie har funnet sted. Kanskje har det vært et internt fugleoppgjør. Eller kanskje er det en av strøkets mange katter som har klart å få kloa i et bytte.

Eller kanskje ligger det en dag en skadet eller død fugl under et av vinduene. Da er det åpenbart hva som har skjedd. 

"Familiens gartner" har reddet flere fugler som er blitt skadet eller svimeslått i møte med en av glassrutene. 
 
Blir de liggende, blir de lett rov for kattene - eller for rovfugler som skjærene. "Familiens gartner" plukker dem derfor opp og plasserer dem på et trygt sted til de igjen kan ty til vingene.

Men flesteparten av fuglene som flyr i vinduene dør. Slik som trosten på bildene ovenfor. Den hadde brukket nakken og kunne ikke hjelpes.
 
Hva slags trost det er, strides de lærde om. Er det en "vanlig" gråtrost? En duetrost? Eller kanskje en måltrost?
 
Eksperten på "Spør en biolog" mente at det måtte være en rødvingetost. Og det er nok rett selv om rødfargen knapt kunne anes. Størrelsen er i alle fall riktig.

Rødvingetrosten (turdus iliacus) er Norges minste trost. Den er 21 cm lang. Fuglen som døde var 20 cm fra nebbet til enden av halefjørene. Stjerten var 6 cm. Så størrelsen passer.

Tidligere har "familiens gartner" noen ganger begravd døde fugler og mus i komposten. Det gjør han ikke mer. Rottene ble tiltrukket av de døde skrottene, og gnagde seg inn i kompostbingen hvor de gasset seg med sitt "bytte".

Det var et besøk "familiens gartner" ikke var begeistret for. Og husets frue nektet å gå til kompostbingen med avfall etter at hun fikk vite hvem hun kunne møte der.

Dette var i fjor. Siden er det ikke lagt noe som kan være potensiell rottemat, i komposten, men nesten bare planterester, skrell fra poteter, gulrøtter og andre rotvekster, banan- og appelsinskall o.l. Og så gressavklipp frra plenen. Masse gressavklipp.

Trosten sørget "familiens gartner" for å begrave dypt i kjøkkenbedet. Der ligger den forhåpentlig trygt og blir til jord og til nytte for framtidige vekster.
 
Det er livets gang.
 
 

Ingen kommentarer: