søndag 12. september 2021

Hvor ble blomstene av?

 
Fotos: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
 Klikk på bildene og se større versjon!   
 
De spanske margerittene blomstret i juni og juli og tidlig i august, men så tok det slutt. 
 


Også denne planta som står litt mørkere, er frodig og fin, men helt uten knopper og blomster.

 
 
Men de to plantene på kirkegården blomstrer fortsatt rikt slik de spanske margerittene pleier å gjøre på denne tiden av året.

 
I mange år har vi hatt spanske margeritter i urnene på terrassen ved trappa. Som regel har de blomstret helt til nattekulda har kommet, og det har vært tid for å tømme urnene og lagre dem innendørs.

Da har vi måttet ta opp planter i full blomst og anbringe dem i komposten.
 
Mye blader, ingen blomster
Tiden for å tømme urnene for i år nærmer seg ubønnhørlig, og de spanske margerittene er grønne og frodige som vanlig, men i år har de to plantene ved inngangsdøra ingen blomster. Det samme gjelder planta som står i potte på bordet på terrassen og planta på bordet på verandaen. De er alle uten en eneste blomst.
 
Og ikke har de blomsterknopper, så noen blomster blir det formodentlig heller ikke.
 
Hva har skjedd? Hvorfor blomstrer de ikke lenger?
 
Vannet regelmessig
Sol og varme har de ikke manglet. Dagene er blitt kortere, men er fortsatt varme. Sola lyser fra skyfri himmel.
 
Tørt er det riktignok, men plantene i urnene har regelmessig fått vann og har aldri vært tørre. De har ikke engang hengt med bladene, men vært struttende og saftspente hele sommeren og høsten.

Plantene på kirkegården blomstrer
Derimot har vi to spanske margeritter på en grav vi steller. De er fulle av blomster og blomsterknopper- akkurat slik alle de spanske margerittene pleier å være på denne tiden av året.

Alle de spanske margerittene ble kjøpt samtidig og på samme sted, men var allerede i utgangspunktet ulike.

To var rosa. De plantet vi på kirkegården.

Resten var mørkere - nærmest burgunder. De plantet vi i urnene ved trappa og i potter som har stått på terrassen og på verandaen.

Har de det for godt?
Det er disse som nå overraskende har sluttet å blomstre. 
 
Er de plantet i for god jord? Har de det for godt? Ser de ingen hensikt i å danne blomster og frø for å sikre overlevelsen fordi de finner alt de trenger i rikt monn i den jorda de står i?

Eller er de rett og slett av en art som mener at den har blomstret fra seg når vi går inn i september og dagene blir korte og nattekulda kommer snikende?

Forskjell på planter og jord?
Disse spørsmålene får vi nok ikke svar på. Men vi konstaterer at en spansk margeritt ikke uten videre er som enhver annen spansk margeritt.

Vil man ha blomster får man være nøye med hva man kjøper, og nøye med hva man omplanter plantene i. Superjord som den "familiens gartner" lager, er kanskje ikke alltid den beste. Den kan - ser det ut til - gi grønne, frodige planter med masse bladverk, men tidligere høst og ingen blomster på tampen av sesongen.

Det var ikke akkurat slik det skulle være. 
 
Tvert om. Det er nå når dagene blir kortere og gråere og høsten kryper innpå oss at vi trenger trenger blomster omkring oss. Grønne planter er bra. Men det er blomstene som formidler optimisme og glede og gir overskudd og krefter i møtet med den mørke årstiden som vi nå uomgjengelig går inn i.

Ingen kommentarer: