onsdag 15. september 2021

Svarthyllsaft og gelè i år?

 
Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
    Klikk på bildene og se større versjon!   

 Kartene ser lovende ut. Skal det bli modne svarthyllbær i år? 

 
 
 
På "solsiden" er det til og med bær som har fått farge.
 
 


Svarthyllbuska har tatt seg fint opp igjen etter total nedskjæring. Vanntønna har ingen ting med svarthyllbuska å gjøre. Den bare står der.

 
En gang hadde vi et stort svarthylltre (sambucus nigra) som bar rikelig med blomster og dannet fine svarte, sunne bær.

Men hvor lenge var Adam i paradiset?

Døde, men oppsto igjen
Treet døde. Grein for grein syknet det bort. Til slutt vat det bare en løsning på problemet. "Familiens gartner" hentet motorsaga og kuttet det ned.

Heldigvis sluttet ikke historien der. For "Rocambole var ikke død" som det heter i en gammel krimbok.

Svarthyllbuska hadde mer på lager. Kraftige skudd vokste opp fra rota, og etter et par år hadde vi en ny livskraftig buske som - heldigvis - ikke viste tegn på den sykdommen som hadde tvunget de gamle stammene og reinene "i kne".

I et par-tre år nå har vi hatt en svarthyllbuske som er betydelig lavere enn den vi mistet, men som er grønn og frodig og blomstrer og danner kart og bær.

Blir ribbet, men ...
Blomstene, kartene og bære har vi ikke hatt mye glede av hittil. Buska - eller treet - er om sommeren full av blå lus. Lus og fugler har hittil forsynt seg. Det har til nå ikke blitt noe igjen til familien.

I år ser det imidlertid lovende ut. Mange blomsterklaser er blitt ribbet - som vanlig, men mange har også fått stå i fred og er blitt til klaser med lovende kart. Noen få har til og med begynt å få farge.

Saft og gele?
Nå krysser vi fingrene. Skal vi i år - som i gode "gamle" dager - kunne høste modne svarthyllbær som vi kan lage saft eller gele på?

Klok av skade har ikke "Familiens gartner" for store forhåpninger. Han vet at fuglene liker modne svarthyllbær, og den gamle buska som nå er borte, ble renplukket flere ganger.

Men han er betinget optimist. Kanskje vil familien for en gangs skyld kunne høste bær og lage saft og gele etter Henritte Schønberg Erkens gamle oppskrift.

Han krysser fingrene og håper på det beste.

Ingen kommentarer: