mandag 13. september 2021

Hekken stusset for vinteren

Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
    Klikk på bildene og se større versjon!  
 
Hekken er rufsete og ujevn og truer med å forringe utsikten fra sitteplassen på terrassen. "Kjøkkenhagen" er dratt til side slik at "familens gartner" skal komme til med hekksaksa.
 Hekken er stusset, utsikten er sikret og "kjøkkenhagen" er tilbake på plass.

 

På den ene siden av terrassen har vi en hekk av snøbærbusker. Den må holdes nede og trimmes for ikke å hindre utsikten til fjorden når man sitter på terrassen - og for å se velstelt ut.

Fra handmakt til elektrisitet
I mange år klipe "familiens gartner" trærne og buskene i hagen, " for hånd". Det vil si at han brukte handmakt og manuell redskap. Det tok tid. Og ble slitsomt for en mann som med god margin har passert 80 år

For et par år siden kjøpte han seg derfor en batteridrevet hekksaks. Nå går klipping og trimming av hekker og busker unna i en fei.

Klippe, klippe, klippe
Klipping av vekstene i hagen er ikke et engangsfenomen. Skal prydbusker og hekk holdes i sjakk, må det klippes og beskjæres om våren, om sommeren - og om høsten. 
 
Om våren må man unnlate å beskjære busker med tidlig sevjegang - såkalte "blødere" - men ellers blir de fleste trær og busker penere, friskereog frodigere av å bli kvitt gamle kvister.

Snøbær som formklipt hekk
Ikke alle busker egner seg som formklipt hekk. "Familiens gartner" har f.eks. vært spent på om snøbærbuskene langs terrassen ville tåle å bli holdt nede og formet som en stram hekkrekke.

Det viste seg imidlertid å være en grunnløs bekymring. Etter at den er blitt klipt noen ganger med den elektriske hekksaksa, er hekken blitt tett og fin - også nederst der den er dekket av plastdunkene som er en del av familiens kjøkkenhage. 

Høstklipping
Det er flere årsaker til at "familiens gartner" beskjærer busker og trær om høsten.

Er de beskåret, blir de vanligvis ikke så lett tynget ned av snø, og de blir ikke hindret i utviklingen av tilbakeskjæring om våren. Og planter som "blør" når de beskjæres om våren, er ferdig forberedt for vekstsesongen.

Ordnung muss sein
Og en viktig grunn til: "Familiens gartner" er en "ordensmann". Han liker å ha det striglet og pent. Og etter som han er en aldrende mann, syns han at det er greit med alt som er unnagjort. Man vet ikke hva man orker og overkommer neste vår.

Derfor trimmet han hekken på terrassen nå. Og mere står for tur. Hekksaksa har gjort jobben lettere og raskere og det er en fordel han ønsker å utnytte nå, mens lysten fortsatt er til stede, og kreftene fortsatt strekker til.

For, som sagt, man jo aldri. I den alderen "familiens gartner" nå er, kan man ikke ta noe for gitt.

Men fortsatt holder han koken!


Ingen kommentarer: