onsdag 5. mai 2021

Forsythia: En gul eksplosjon

Foto: Kow d.e. 2021 ©

I månedskiftet april-mai er det forsythia-buskene som preger innkjørselen. År etter år gleder de oss med et overveldende vell av gule blomster i en ellers "grå" hage.

Forsythia blomstrer på bar kvist. Det er som om den bruker alle sine oppsamlede krefter på å demonstrere sin skjønnhet før den skal sette blader og vokse nesten uhemmet.
 
Vi har to forsythiabusker - én på hver side av innkjørselen.

Den store som står i staudebedet, er nesten like gammel som hagen, dvs. cirka 35 år gammel. Den kom til oss som et rotskudd fra min barndoms hage.

Den mindre - men frodige - planta på den andre siden av innkjørselen er et rotskudd fra den store tradisjonsbæreren i staudebedet. Denne planta vi ved støttemuren for 10-11 år siden. 

Vokser kraftig og blomstrer rikt
Begge gullbuskene, som er det norske navnet på forsythia, vokser kraftig både i høyden og bredden. Uten hard "trimming" vil de snart bli altfor store og invaderende. Der de liker seg, danner de i tillegg til kraftig vekst,  rotskudd.  De må derfor beskjæres og begrenses hvert år hvis man unngå at de dominerer hagen fullstendig.

Gullbuska blomstrer på fjorårets grener og kvister. Beskjæringen må derfor skje etter blomstring ellers klipper man bort årets blomstring. Ikke alle er trolig klar over dette. I den kommunale mottaks-gropa hvor vi kaster hageavfall, ser vi år om annet rester av beskåret forsythia tidlig om våren.

Når man først beskjærer forsythia, kan man gjerne gå ganske hardt til verks. Buskene tåler en tøff omgang både med hagesaks og spade.

Vår store buske må hvert år "barberes" kraftig på toppen ellers tar den utsikten til fjorden fra terassen. Toppskuddene må kuttes. Dessuten må buska beskjæres slik at den ikke stikker greiner og kvister ut i innkjørselen.

Denne relativt harde årlige tilbakeskjæringen, har ikke skadet våre gullbusker. Tvert imot. Som bildene viser, blomstrer de rikt. 

Gullbusk - eller altså forsythia - er den prydbuska som blomstrer tidligst i vår hage. Den sier klart i fra at nå er blomstersesongen i gang for alvor. Nå blir det bare mere og bedre dag for dag.

Men allerede før buskene blomstrer ute, har gullbuska gledet oss med sine gule blomster. Tidlig på våren - gjerne før snøen er gått - klipper vi inn greiner av forsythia og setter i vase. Å drive greiner av selje, forsythia og bjørk har lange tradisjoner i min familie.

 

Ingen kommentarer: