tirsdag 11. mai 2021

Hortensia: NB Ingen beskjæring nå!

 Foto: Kow d.e. 2021 ©

 Hagehortensiaen blomstrer på fjorårets kvist og må derfor ikke beskjæres om våren. Gjør man det, mister man årets blomstring.

 
Fjorårets blomster er dekorative i den fargeløse vinterhagen. Men nå kan de klippes forsiktig vekk uten at de nye blomsteranleggene fjernes.
 
Langs fjellveggen vis a vis inngangspartiet, går det et smalt bed fra syrinen og fram til staudebedet som vender mot gårdsplassen.
 
I dette smale, nødtørftige bedet har den kraftigvoksende klatrehortensiaen sine røtter. Der fins også orientvalmuer,  hagesildre og andre steinbedsplanter. Og der står en rekke med hagehortensia.
 
Det kan ikke være mye jord og næring til hver art og hver plante, men de ser alle ut til å finne det de trenger.
 
Livskraftig hortensia
Hagehortensiaen vokser og blomstrer og viser ingen tegn på mistrivsel eller nød. Med vaiende, hvite blomster danner den en vakker ramme langs fjellkanten fram til trappa og inngangsdøra.
 
Våre hortensiaplanter kommer fra barndomshjemmet til "familiens gartner". Se nærmere om dette i innlegget Hortensia

Hva slags hortensia vi har, er ikke godt å si. Om det er buskhortensia fra USA eller "vanlig" hortensia fra Det fjerne østen - eller noe helt annet - vet jeg altså ikke. Vi kaller den - i samsvar med familietradisjonen - for skyggehortensia.
 
Blomstrer i tur og orden
Våre hortensiaplanter har svært ulike lysforhold. Plantene innerst ved syrinen står meget skyggefullt og får ikke sol før et godt stykke ut på ettermiddagen, mens de plantene som står nærmest staudebedet, står lyst og har sol hele dagen når sola skinner.
 
De plantene som står lyst, blomstrer naturlig nok først. Deretter kommer de som står i skyggen. Men alle plantene blomstrer - og blomstrer rikt. I månedskiftet juli-august lyser de vakre, hvite blomsterhodene og det grønne bladverket opp gårdsplassen som da er omgitt av stauder, roser og hortensia.
 
Oppløftende tegn til liv
Vi har vært spent på hvordan hortensiaplantene ville klare barfrosten som den ble utsatt for denne vinteren. Vi har spent ventet på tegn til liv.

Heldigvis ser alt ut til å utvikle seg som vanlig. Blader skyter fram. Det er tydelig liv i det aller meste. Kanskje i alt.

Nå skal vi forsiktig fjerne fjorårets blomster som ennå sitter på. De kunne vært fjernet i høst, men vi syns at de er dekorative og lar dem sitte på vinteren over. Men nå må de vike og gi plass til et nytt snøhvitt blomsterflor som skal glede oss når høysommeren kommer. Og minne "familiens gartner" om barndommen i barndommens hage på Hafslund i Sarpsborg. Der hortensiaplantene i hagen i Drøbak kommer fra.

Ingen kommentarer: