onsdag 26. mai 2021

Kamp mot skvallerkål og fagerfredløs

  Fotos: Kow d.e. 2021 ©
 
Isoporplatene - bl.a. denne - er lagt ut i et optimistisk forsøk på å begrense utbredelsen av skallerkål. 
 
I skråningen ned mot vår tomt, ble det i sin tid fylt på jord. Dessverre inneholdt jorda frø og rotdeler av skvallerkål. 
 
Lenge holdt skvallerkålen seg i skråningen, men etter hvert har den beveget seg ned skråningen og inn på vår tomt hvor den har invadert kjøkkenhagen.

Å bli kvitt skvallerkål ved å spa og luke er nesten umulig. Av rotdeler som blir liggende igjen, vokser det med 99 prosent sikkerhet fram nye planter.

"Familiens gartner" har derfor lagt ut noen isoporplater på særlig utsatte steder i å i håp om å frata skvallerkålen noe av livskraften. Om det lykkes er for tidlig å si.
 

 

Denne skogsnella (Equisetum sylvaticum) lot seg i hvert fall ikke kue. Den har vokst rett igjennom isoporplata. For en imponerende livsvilje og livskraft.

 
Det blir spennende å fjerne isoporplatene og se hva som har skjedd der de har ligget. Har skvallerkålen bukket under? Eller er det bare markjordbærene som slåss med skvallerkålen om plassen, som har måttet gi tapt?
 
I bedet langs muren til terassen har fagerfredløs spredt seg. Den truer nå med å overta hele bedet.
 
En isoporplate ble derfor lagt i dette bedet for å begrense fagerfredløsplantene og gi plass til andre vekster.
 
Dette forsøket har nok ikke vært særlig vellykket. Plantene har vokst slik at de har løftet plata.
 
Her må vi nok til med spaden. Men det er ikke så lett å spa opp fagerfredløs. Røttene er seige og sitter tett i tett så det er nesten umulig å få spaden ned i jorda.
 
Her venter litt av en jobb.


Fagerfredløsplantene gir seg ikke så lett. De hever isoporplata og kryper fram på sidene. Fagerfredløs er nesten like gjenstridig som skvallerkålen. Og nesten like lite velkommen i hagen.
 
 

Ingen kommentarer: