lørdag 8. mai 2021

Hvem tok skjæra?

 Foto: Kow d.e. 2021 ©

Dette er trolig åstedet.

 

Det har åpenbart skjedd en tragedie i vår hage.

"Familiens gartner" fant skjærefjør både her og der før han kom over det som etter all sansynlighet er åstedet for en "forbrytelse" - eller i alle fall en tragedie. Alt tyder på at ei skjære har måttet bøte med livet hos oss.

Mange flotte skjærer
Det er mange skjærer som bruker vår hage. De lever høyt på maten vi legger ut til småfuglene, og de spankulerer rundt og hakker tilsynelatende planmessig i plenen og blomsterbedene.

Ikke alle i familien er enig i det, men "familiens gartner" syns at skjæra er en flott fugl. Hadde det vært færre av dem slik at de bare var å se en sjelden gang i blant, ville folk sannsynligvis vært over seg av begeistring når de så ei skjære, mener han.

Spiser opp frøet
"Familiens gartner" liker imidlertid ikke at skjærene spiser opp frøene han sår for å få blomster og grønnsaker. Han dekker derfor såstedene med glassplater og hele, gamle dobbeltvinduer fra barndomshjemmet. Det er ekstra arbeid - og ser ikke pent ut. 
 
Og noen ganger kommer skjæra ham i forkjøpet. I år har den f.eks. spist reddik-frøene.

Når vi ser bort fra dette, er skjæra velkommen i vår hage.

Døden del av livet, men ...
"Familiens gartner" blir derfor trist når han forstår at hagen har gitt plass til en dyretragedie. For annerledes kan han ikke tolke alle skjærefjørene som ligger ut over.

Nå vet han selvfølgelig godt at døden er en uunngåelig del av livet. Det er naturens gang.

Likevel lurer han på hvem som kan ha tatt skjæra i vår fredelige hage.

Katt på ferde?
Vi har ikke katt, men det er mange katter som vanker her. Men hvordan har en katt fått tak i ei skjære som er rask på foten og lett på vengen?

Det antatte åstedet befinner seg like ved naboens furu-"hekk" som står i skråningen mellom våre tomter. Furuene er et yndet oppholdssted for skjærene. Der sitter de og skvatrer, og der henter de materialer til reirbygging.

Men en katt kan ikke ha kommet usett opp dit. Er det en skjæreunge som er tatt? En liten stakkar som ikke har vært alert nok og rask nok til å komme seg på vingene for å unnslippe en blodtørstig katt?

Føler fugler sorg?
Hvor stor sorg fugler føler over et mistet avkom, er uvisst. Kanskje tar de tapet til etterretning og går videre. Men "familiens gartner" har stor empati. Han føler med fuglen - eller fuglene - som nå har mistet en av sine.

Derfor rydder han opp og gir fuglerestene er begravelse i kompostbinken, og tenker "til jord skal du bli. Slik er livets gang."

 

Ingen kommentarer: