søndag 16. mai 2021

Lammeøre

 Foto: Kow d. e. 2021©
 
Lammeøre er en morsom, men uregjerlig plante som må "holdes i øret" for at den ikke skal overta bedet den står i.
 
Vi har en lammeøreplante (Stachys byzantina) i rosebedet langs sørveggen. Der står den solrikt, lunt og relativt tørt - avhengig av hvor ofte vi vanner. Og der trives den så godt at den skyter ut lange underjordiske rot stengler. Nye planter dukker opp både her og der.

Da vårt barnebarn Mina Amanda, var mindre, var hun spesielt glad i lammeøre. "Husets gartner" fikk streng beskjed om ikke å fjerne lammeøreplanta fra rosebedet. Dette ønsket er blitt etterkomet til dags dato.
 
Begrenses hardt
Hovedplanta har fått stå, men "familiens gartner" har med hard hand fjernet rotstengler og nye planter som har dukket opp på andre steder i bedet. Hovedplanta er dessuten klipt tilbake og grundig renset for grå, visne blader hver vår. Det har den ikke bare "funnet seg i", men åpenbart likt svært godt, for den har utviklet nytt, frisk bladverk og mange uanselige, rosa blomster på lange stilker.

Lammeøre er en dekorativ - og "morsom" - plante. Den forsvarer sin plass i en hage som legger vekt på å ha tradisjonsbærende planter.

Det overrasker imidlertid at moderne designere som gir form til hager som etableres i fjernsynsprogrammer, så ofte bruker lammeøre i sine beplantninger. 

Lett å formere
Har man en lammeøreplante, kan man uten problem lage flere. Ved å dele av underjordiske rotstengler formerer man uten at hovedplanta skades eller settes tilbake i utviklingen. Tvert om. Jo, flere rotstengler man fjerner, desto bedre ser morplanta ut til å trives. Formeringen kan uten skade skje både før, under og etter blomstring.

Men, som sagt: Planter du Stachys byzantina, altså lammeøre, bør du være innstilt på å passe på, samt på å begrense den slik at den ikke overtar bedet den står i - eller hele hagen. Hos oss har den dukket opp mellom belegningssteinene på gårdsplassen langt unna rosebedet. Dit kan den ikke ha nådd med jordstengler. Mest sannsynlig har den formert seg ved frø fra de små, uanselige blomstene. 
 
Det er altså en usedvanlig potent og formeringsdyktig plante vi her snakker om.
 
 

1 kommentar:

annhjaogtom sa...

Den har visst en medisinsk egenskap også.
Denne vil jeg lære mer om!