onsdag 12. mai 2021

Hjertebergblom

Foto: Kow d. e. 2021©
 
Bergenia danner et skille mellom plenen og den beplantede skråningen. Tar bergeniaplantene for stor plass, eller blir de for dominerende, blir de tynnet med hard hand. Det tåler de godt.

 

Bergenia har rosa dekorative blomster.

Vinteren har skadet noen av bladene på den ene bergeniaplanta i staudebedet.

Bergeniaen og enkelte av de andre plantene i den sørvendte skråningen har fått hard medfart i vinter, men tilveksten er god.


Bergenia - eller bergblom som den heter på norsk - er så mangt. Det fins flere arter i omløp.
 
Vår bergenia har store, eviggrønne, tilnærmet hjerteformede blader og blomsterstilker med masse rosa små blomster. Det er derfor trolig bergenia cordifolia vi har.
 
Kan dyrkes over alt
Dette er nok den mest vanlige bergeniautgaven i vårt land. Den kan dyrkes over alt. Den kan brukes  som steinbedplante, som kantplante, som solitær plante, i rekker og rader og grupper, på leirjord, i sand, i god jord, i sol og i skygge.

Vi har bergenia på flere steder i vår hage. Den markerer overgangen mellom plenen og den beplantede skråningen på nedre nivå, står i staudebedet og i skråningen mellom den nedre plenen og staudebedet - og den er med på å dekke skråningen der trappa går opp til det øvre nivået på tomta.
 
Hardføre, men ...
Bergenia - eller altså bergblom - er erfaringsmessig hardfør i vårt lokale klima. De plantene som står på den nederste plenen, samt de som står i, og omkring, staudebedet, er grønne og fine og har klart den harde barfrosten i vinter, bra.

Plantene i skråningen ved trappa opp til den øvre delen av hagen, er det verre med. Det er vokst fram en god del nye, friske, grønne blader, men av de bladene som har overvintret er det ikke mange igjen. De er døde. Brune og myke eller svarte og sprø, men døde. Vi har ryddet bort flere, men det er mange igjen som må ta bort for at bedet skal bli "presentabelt".

Grunt rotnett
Bergenia har et meget grunt rotnett. Kraftige røtter ligger så å si oppe på bakken, mens vesentlig tynnere siderøtter henter vann og næring fra jordsmonnet. Hvorfor de bladrike plantene ikke fordamper mer fuktighet enn røttene klarer å suge opp, er en gåte.

Men bergenia cordifolia klarer seg med minimum av vann. Og den trivs åpenbart like godt i fuktig vær.

Økenavn
Enkelte har mindre flatterende økenavn på bergenia. Den kalles både griseblad og rotterabarbra. Navn som kan tyde på at enkelte anser den som en pest og plage i hagen. Det gjør ikke vi. 

Bergblom - i vårt tilfelle sannsynligvis bergenia cordifolia - er en dekorativ vekst med fint bladverk og pene blomster. Den er ikke en plante man faller i staver over, men forsvarer så absolutt sin plass i hagen.

Og står den slik til at den får sollys om høsten, kan de store bladene utvikle vakre høstfarger som setter preg på et kanskje noe fargefattig høstbed.
 

Ingen kommentarer: