fredag 14. mai 2021

Nå må de spanske margerittene ut

Foto: Kow d. e. 2021©
 
De spanske margerittene venter på å få mer jord rundt røttene. Foreløpig har de stått i garasjen om natta. 
 
Vi kjøpte nok spanske margeritter for tidlig i år. Men hvem kunne vite at det skulle bli såvidt kjølig i slutten av april og langt ut i mai? 
 
Ute i natt
Når vinden ikke har vært altfor sterk og temperaturen altfor lav, har margerittene stått ute om dagen, men inne i garasjen om natta. For margeritter tåler ikke frost, og de er ikke glad i kjølig vær heller.
 
Men i natt stod de ute.
 
Da vi våknet i dag tidlig viste gradestokken på nordsiden av huset like over 10 grader. Dette nattoppholdet utendørs har de m.a.o. ikke hatt vondt av.
 
Må ha næring og vann
Margeritter er egentlig krevende planter. Skal de trives må de ut av de små pottene som de har vokst opp i, og over i noe større. Vi skal ha noen av dem i urner på sitteplassen ved trappa. Der er det lunt og lyst, og der pleier de å trives og glede oss med fullt flor hele utesesongen.
 
Et par av dem skal på en liten grav vi pleier. Men der er det betydelig kaldere, så der må vi kanskje vente med utplantingen en uke til.
 
Lobelia og bacopa
I urnene ved inngangen er det jord iblandet pelletert hønsemøkk og egenprodusert kompost. Og i urna skal den spanske margeritten dele plass med lobelia og bacopa - eller "sutter" som noen sier. Det er tradisjon. Og tradisjoner holder "familiens gartner" på.  
 
Kaldt - selv om dagen
Vi snakket med en annen hageentusiast forleden, og han fortalte at de hadde plantet ut for tidlig.  Mye hadde ikke tålt de lave temperaturene.
 
Vi har gjort noen liknende erfaringer selv. To frodige, fine pelargonier som er båret ut og inn for å oppnå herding, er verken frodige eller fine lenger. Mange blader har visnet, men det kommer heldigvis nye.
 
Det er fristende å påskynde våren og få plantene ut, men det kan straffe seg. Tålmodighet er en viktig egenskap for den som har en hage å pleie.
 
Våren endelig her
Men nå må tiden være inne. Nå må de spanske margerittene over i urnene. Og nå må de tilbringe hele døgnet utendørs i påvente av at lobelia og bacopa kommer og krever sin plass i urnene etter hvert.
 
Og når urnene ved inngangen er ferdig utstyrt, er våren her for alvor. Da kan alle pelargoniene begynne å belage seg på å komme etter.
 

 

Ingen kommentarer: