tirsdag 22. juni 2021

Honningknoppurt - insektenes yndling

Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Honningknoppurt er egentlig en uanselig blomst, men det den savner i eleganse og storslagenhet, tar den igjen i mengde. Og den remonterer.


Bier, humler og andre insekter finner tydeligvis det de søker i denne enkle blomsten. Den er flittig besøkt.
 
 
Hvis du skal lage en blomstereng for insekter, bør honningknoppurt (centaurea montana) stå høyt på prioritetslista. I vår hage er den alltid omgitt av iherdige, summende insekter.

Honningknoppurt tåler det meste, gror i alle slags jordsmonn, gror på fuktige og tørre steder og sprer seg ved hjelp av frø og rotstengler.
 
Honningknoppurt finnes i flere kulturformer og farger. Vår honningknoppurt er blå. Noen ganger dukker det opp en rød-lilla variant.
 
Spredningsevnen og spredningstakten tatt i betraktning, er det sikkert noen hageeiere som betrakter honningknoppurt som ugras. Og en plage. For det er en del arbeid med den.
 
Den blomstrer relativt kort, og bør klippes ned etter blomstring før den får spredd sine frø. Bladene nederst på stilken visner og gulner dessuten raskt og gir bedene et rufsete uttrykk. 

Nedklipping etter blomstring har dessuten den fordelen at plantene rekker å vokse til igjen og sette blomster for annen gang på sensommeren eller høsten.

Vi har mange honningknoppurtplanter - både her og der. De har fått lov til å stå og utvikle der de selv har valgt å slå seg ned.  Både fordi havet av blå blomster et dekorativt - og fordi insektene så åpenbart liker dem. Honningknoppurt er en insektmagnet.

På mange stauder og sommerblomster blomstrer alle blomstene "i takt". De blomstrer og blomstrer av samtidig. Honningknoppurtblomstene blomstrer litt etter hvert. Mens noen blomster visner og bør klippes av, springer nye blomster ut. Selv om hver blomst står kort, kan den enkelte tue derfor blomstre relativt lenge.

Mennesker og insekter kan derfor ha glede av blomstrende honningknoppurt over relativt "lang" tid. 

Men man bør altså gå med saksa og passe på. Klippe, klippe, klippe, sa kjærringa i eventyret. 

Hvis hun hadde snakket om honningknoppurt, hadde hun hatt helt rett!


Ingen kommentarer: