torsdag 17. juni 2021

Klokkebuskene holder ut, men venter på foryngelse

 Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Klokkebuskene er gamle og burde nok vært forynget ved hardere tilbakeskjæring, men de blomstrer årvisst.
 

Klokkebusk har blomster tett i tett. Disse er rosa og lyser godt opp i hagen når de står i full blomst.

De klokkeformede blomstene er verdt  en nærmere granskning. De tar seg godt ut.
 

Klokkebusk (weigela) er - som det norske navnet sier - en prydbuske med klokkeformede blomster. Blomstene er røde eller rosa.

Gamle, men blomstrer rikt
Vi har to busker med rosa blomster. Og dem har vi hatt i flere tiår. De har blomstret rikt i alle år. Og de blomstrer rikt ennå.
 
Om vi hadde fulgt ekspertenes råd og fornyet buskene ved kraftigere tilbakeskjæring, ville de antakelig blomstret enda rikere. Og sett mer "ryddige" ut.
 
Ser døde ut, men ...
Etter vinteren ser greinene på weigela-buskene både tørre og døde ut. Det skal man ikke la seg lure av. Tilsynelatende døde greiner bærer blomster i juni. Og vårblomstrende busker og trær skal man aldri beskjære om våren for klipper man bort årets blomstring.

Etter blomstring bør imidlertid gamle weigelabusker forynges ved at noen gamle "stammer" kuttes ved rota for å gi plass til ny tilvekst. Tett grein- og kvist-masse bør dessuten tynnes slik at buska slipper lys inn til greiner som skal blomstre neste år.

Eller kanskje til høsten.

Våre Weigela-busker har ofte fått en ny - men langt mer beskjeden  - blomstring på ettersommeren og om høsten.
 
Står i trekken fra sjøen
Opprinnelig  stod weigela-buskene våre utsatt til i blåsten og trekken fra Oslofjorden - helt ytterst på hjørnet av den øverste plenen. Etter hvert har de fått nabovegetasjon som skjermer for kald trekk og harde vindkast. De står derfor nå ganske lagelig til. Og har hittil klart seg selv i meget krevende vintre.
 
Når weigelabuskene blomstrer, er de et vakkert skue. "Familiens gartner" har i flere år hatt planer om å beskjære klokkebuskene for å forynge dem og sikre at de overlever og kan glede oss med sitt rosa blomsterflor også i årene som kommer.

Vi får se om det blir noe av i år. Tanken er god, men kjødet er skrøpelig. Men hvem vet. Å redde klokkebuskene for framtiden står høyt på prioritetslista. 
 
 

Ingen kommentarer: