torsdag 3. juni 2021

Markjordbær på alle "bauer og kanter"

  Fotos: Kow d.e. 2021 ©
 
Vi "vasser" bokstavelig talt i markjordbær. De har bl. a. valgt å innta den skyggefulle, steinbelagte passasjen på østsiden av huset.

Markjordbærene er frodige og grønne. Stikk i strid med hva som gjerne hevdes, blomstrer de og utvikler søte bær enten de står i skygge eller sol.
 
På begynnelsen av 1980-tallet kjøpte vi tomt og bygde hus. Tomta var delvis skogtomt og delvis oppfylt med tilkjørte og planerte masser.  
 
Da vi hadde bodd i vårt nye hus et par år, oppdaget vi at vi hadde en liten bestand av markjordbær (Fragaria vesca) i skogkanten. 
 
Plantet markjordbær
Med tanke på barn og kommende barnebarn flyttet "familiens gartner" noen markjordbærplanter ut på forskjellige steder på tomta. Noen ble satt i skogbund, andre i humusrik ord og noen på ganske leirholdige steder. Filosofien var: Etablerer de seg, så etablerer de seg. Nå har de i alle fall fått sjansen.
 
Og sjansen har markjordbærene benyttet. Nå har vi dem "over alt"; i bedene i kjøkkenhagen, i de steinbelagte gangene mellom bedene, på bakken mellom bærbuskene, i sprekkene mellom hellene på terrassen, her og der i skogbunnen, i staudebedene, mellom steinene på den steinbelagte innkjørselen og gårdsplassen - og som bildet viser - på de steinbelagte gangveiene på den skyggefulle østsiden og nordsiden av huset.

Ny tid - nye behov
Barn og barnebarn har i årenes løp plukket og kost seg med mangt et markjordbær i vår hage. Det samme har husets frue og "familiens gartner". Hagen har vært et reelt "smultronställe" som svenskene sier.

Nå er barna vel etablerte med egne hager. Også de fleste av barnebarna er voksne. Ingen lubne små fingre plukker lenger røde, søte markjordbær i vår hage.
 
Hagen går derfor inn i en ny fase.

Luket bort jordbær
"Familiens gartner" har derfor gjort seg hard og fjernet store mengder kraftige og frodige markjordbærplanter fra bedene i kjøkkenhagen for å gi plass til grønnsakplanter som han har sådd selv, og til jordskokker, hvitløk, gressløk, rabarbra, pepperrot, sitronmelisse, timian og oregano.

Så får vi håpe at rådyrene ikke liker de spede plantene som plantes ut for å vokse seg store, velsmakende i løpet av sommeren. Der har markjordbærene en fordel. De får stå i fred for rådyrene.

Det er en verdifull egenskap når man skal være plante i vår hage.

 

Ingen kommentarer: